NYHETER 2022-04-04

Alla som är 65 år eller äldre kan få en fjärde dos

Nu erbjuds alla som är 65 år eller äldre en fjärde dos vaccin mot covid-19. En viktig vaccination eftersom skyddet från senaste dosen börjat avta samtidigt som smittspridningen fortsätter.

Folkhälsomyndighetens beslut kom på måndagsmorgonen och för invånare i denna grupp går det redan nu bra att boka en tid eller komma på drop in där det erbjuds. Det ska ha gått minst fyra månader sedan den tredje dosen.

– Vi startar genast med att vaccinera den här gruppen med en fjärde dos. För att behålla ett bra skydd mot covid-19 är det viktigt att man får de doser som man rekommenderas, säger Ronny Lestander, vaccinationssamordnare i Region Västerbotten.

Boka en tid innan påsk

De centrala vaccinationsmottagningarna i Skellefteå och Umeå har fortsatt hög kapacitet att vaccinera.

– Planen var att dra ner på kapaciteten under våren, men på grund av att den här gruppen släpps på kommer vi att behålla de centrala vaccinationsmottagningarna lite längre, säger Ronny Lestander.

Under påsk kommer hälsocentralerna och de centrala vaccinationsmottagningarna ha begränsade möjligheter att vaccinera. Tider som går att boka via nätet och aktuella tider för drop in finns på vaccinationsbokning.regionvasterbotten.se. Det går även att boka genom att ringa valfri hälsocentral.

– Passa på att vaccinera er nu innan påsk. Många träffar släkten och då är det bra om man har ett så gott skydd som möjligt. De som inte fått sin tredje dos än rekommenderas också att ta den så snart som möjligt, säger Ronny Lestander.

Den som är osäker på när den fick sin tredje dos kan se det på sitt vaccinationskort eller i sitt covidbevis från E-hälsomyndigheten. Det går även att se genom att logga in i journalen på webbplatsen 1177.se.

Förutom invånare som är 65 år eller äldre erbjuds en fjärde dos till personer med Downs syndrom som är 18 år eller äldre. Personer med måttligt till kraftigt nedsatt immunförsvar kan också få ytterligare en dos nu, som blir deras femte, efter samråd med behandlande specialistläkare. 

Inget brev om fjärde dosen

Sedan tidigare kan personer som är 80 år eller äldre, som bor på särskilda boenden för äldre eller som har hemtjänst eller hemsjukvård få en fjärde dos.

– Vi har märkt att det går lite långsamt för de som är 80 år eller äldre, och tror att det kan bero på att vissa väntar på ett brev om att de kan boka. Något sådant brev kommer inte att skickas ut, utan vi rekommenderar att man bokar en tid eller kommer på drop in så snart man har möjlighet. Det gäller även för de som släpps på nu, säger Ronny Lestander.

Tillbaka till nyhetslistan