NYHETER 2023-06-13

Blodgivare uppmärksammas på Internationella blodgivardagen

Imorgon den 14 juni är det den Internationella blodgivardagen. En dag som firas i hela världen och i år ligger fokus på vikten av att ha många olika blodgivare som regelbundet ger blod. Förhoppningen hos blodcentralerna i Västerbotten är att många blodgivare ska fortsätta komma i sommar trots semester för att det hela tiden ska finnas blod tillgängligt.

Personalen på blodcentralen vid Norrlands universitetssjukhus
Personalen vid blodcentralen på Norrlands universitetssjukhus visar sin tacksamhet till regionens blodgivare lite extra den 14 juni. Foto: Lina Viklund/Region Västerbotten

Blod är viktigt för att kunna rädda liv. I svensk sjukvård behövs i genomsnitt en blodpåse i minuten, dygnet runt, året om.
På blodcentralerna i Umeå, Skellefteå och Lycksele uppmärksammas Internationella blodgivardagen och blodgivarnas viktiga insats.

– Givarna kommer att få en extra gåva den dagen och så bjuder Blodsjukas förening på godis. Ett litet extra tack till våra blodgivare, säger sjuksköterskan Lina Viklund vid blodcentralen på Norrlands universitetssjukhus.

Förutom att tacka blodgivare syftar dagen också till att värva nya blodgivare, stödja en hälsosam livsstil samt att uppmuntra de som inte får lämna blod att bli blodgivarambassadörer.

– Kan man av olika anledningar inte bli blodgivare finns det mycket annat invånaren kan göra. Ni kan hjälpa oss att dela information på sociala medier, eller prata med din arbetsgivare om Rädda liv på arbetstid. Det är ett initiativ där företag eller organisationer tillåter att medarbetare får lämna blod på arbetstid, säger Lina Viklund.

Det behövs ständigt nytt blod och nya blodgivare. Inför semestertider är läget särskilt kritiskt.

– Det är viktigt att alla blodgivare som känner sig friska kan komma och lämna blod när de får en kallelse och innan de eventuellt lämnar sin hemstad för semester. Blod är en färskvara och håller bara i sex veckor så det behövs hela tiden påfyllning, säger Lina Viklund.

Hoppas att intresseanmälningarna ger resultat
Nyligen genomfördes Blodomloppet i Umeå, som uppmärksammar att blodgivning räddar liv. Det gav positiva resultat då antalet intresseanmälningar ökade med över 28 procent jämfört med förra året. Nästan 400 personer anmälde innan loppet sitt intresse till att bli blodgivare.

– Vi hoppas att många av dem också bli blodgivare. Vi har omkring 8 100 blodgivare som regelbundet ger blod i Västerbotten men det försvinner också blodgivare varje år av olika anledningar. Det behövs alltid fler, säger Lina Viklund.

Om internationella blodgivardagen
Internationella blodgivardagen firas 14 juni efter Karl Landsteiners födelsedag. Det var doktor Landsteiner som upptäckte blodgruppssystemet ABO, för vilket han fick Nobelpriset i medicin 1930.

Internationella blodgivardagen arrangeras av världshälsoorganisationen WHO i samarbete med bland annat Internationella Röda korset, the International Federation of Blood Donor Organizations och the International Society of Blood Transfusion.

Läs mer om hur du gör för att bli blodgivare och var du kan vända dig på geblod.nu

 

Tillbaka till nyhetslistan