Britt-Louise Mikaelsson – vårdplanerare

Britt-Louise Mikaelsson är vårdplanerare på barnkliniken i Umeå.

En bild på vårdplanerare Britt-Louise

Ett positivt pussel

En morgon när jag kommer till jobbet får jag veta att det under natten kommit in en liten kille som är drygt ett år gammal. Vilgot har en stor knöl på halsen och läkaren misstänker att det är en tumör. För att veta om Vilgot har cancer måste han göra flera undersökningar.

Föräldrarna är givetvis oroliga och vill ha besked så snart som möjligt. Helst av allt skulle jag vilja boka alla tre undersökningar redan samma dag för att familjen ska slippa onödig väntan och ytterligare en resa till sjukhuset.

Till en början låter det svårt, nästan omöjligt men jag kör igång. Efter en massa telefonerande med personal på berörda enheter börjar jag pussla ihop möjliga tider.

Med god vilja och ett bra samarbete är undersökningarna gjorda innan dagen är slut. Jag känner mig jättelycklig över att ha kunnat fixa tiderna och underlätta för familjen. De åker hem dagen efter och en vecka senare kommer de tillbaka och får veta att Vilgot inte har cancer. Den här gången var det falskt alarm.

Jag kom tillbaka

Jag går! Det var min spontana reaktion när jag fick veta att den privata företagshälsovård där jag jobbat i 25 år måste varsla personal under den förra ekonomiska krisen. Jag ringde min man och bad honom köpa hem något gott. Nu skulle vi fira att jag blivit uppsagd.

Varslet blev en hjälp att göra något annat. För trots att jag tyckte att jobbet var intressant och jag lärt mig mycket var det dags att gå vidare. Tre dagar senare ringde min gamla personalchef och undrade om jag inte haft för bråttom. Men det hade jag inte.

Dagen efter jag anmält mig på arbetsförmedlingen ringde handläggaren och sa det fanns fyra tjänster att söka på regionen. Jag sökte alla fyra, gick på fyra anställningsintervjuer och blev erbjuden alla jobben. När jag besökte min nuvarande arbetsplats under den sista intervjun kände jag att det var rätt ställe för mig.

Det har varit mycket att lära men det har gått jättebra. Nu är jag tillbaka där jag startade. Innan jobbet på företagshälsovården var jag läkarsekretare på Norrlands universitetssjukhus.