Hjördis Nilsson – receptionist och undersköterska

Hjördis Nilsson är receptionist och undersköterska i Lycksele.

Ett lugnande möte

Oskar som är drygt 75 år sitter stilla och stel som en pinne på kanten av sin säng på kirurgavdelningen. I morgon är det dags för hans höftledsoperation. Han har haft det riktigt besvärligt så han är glad att det är dags men det finns mycket att fundera på.

Jag går förbi och frågar hur det är och får ett kort ”bara bra” till svar. Men jag har lärt mig att läsa människor och förstår vad som är på tok. Jag sätter mig bredvid honom, lägger handen på hans ben och börjar berätta. Hela förloppet från förberedelserna i kväll, hur morgonen kommer att se ut, när operation tar över och till efterförloppet går jag igenom.

När jag berättat klart ser jag att han slappnat av. Jag frågar om det finns något mer han ville fråga om men det tror han inte. Han ville bara berätta att jag är den första som rört vid honom efter det att frun dog för mer än ett och ett halvt år sedan.

Om jag tar mig tid att möta människor kan vi spara in ett piller och patienten kommer till ro och får en bättre start på operationsdagen. Innan jag går passar jag på att ge honom en riktig kram.

Det bästa av två världar

Jag gillar att jobba med människor och blev jätteglad när jag efter undersköterskeutbildningen fick jobb i regionen. Men efter många år kändes det tungt att jobba heltid. Jag tyckte inte riktigt att jag hann med allt jag ville göra. Då sökte jag och fick jobbet som receptionist på halvtid och tycker att jag fått det bästa av två världar. Jag får bredda min kunskap i mitt nya jobb och har fått tillbaka samma glöd och arbetsglädje när jag jobbar den andra halvtiden som undersköterska. Det är suveränt att jag fått möjlighet att pröva något nytt.

Både som receptionist och som undersköterska är det mötet med människor som är det viktigaste. Min ambition är att patienterna ska känna sig sedda och trygga. Jag möter alla som de unika människor de är och försöker ge det stöd och den omsorg som just de behöver.