Sofi Johansson – lokalvårdare och receptionist

Sofi Johansson är lokalvårdare och receptionist i Lycksele.

Alltid behövd

Jag och mina arbetskamrater gör skillnad alla dagar vi är på jobbet. Ingen enskild del av vårt arbete är livsavgörande men sammantaget har det stor betydelse för både patienter och medarbetare. Om inte vi fanns och såg till regionens lokaler är en bra miljö att vistas i skulle hälso- och sjukvården inte fungera.

Vi prioriterar alltid städning av vårdlokaler så att patienterna ska ha det rent och fint. Vi får ofta höra hur fint det blir när vi städat. Men det handlar inte bara om trivsel utan vår insats är viktig för att inte smitta ska spridas. Dessutom sparar vi skattepengar genom att vårda och underhålla golv och andra ytor så att de håller länge.

Ett viktigt och omväxlande arbete

Det finns många fördomar om mitt jobb. Vissa tror att det är tråkigt och andra att det är tungt. Det finns nog inte många barn som drömmer om att bli lokalvårdare när de blir stora. Så var det för mig också.  Jag hittade mitt yrke av en slump.

När jag flyttade till Lycksele började jag städa på lasarettet och här har jag blivit kvar. Jag trivs jättebra i mitt arbetslag. Vi är ett härligt gäng och man kan göra vad som helst bara man har bra arbetskompisar. Vi jobbar i en verksamhet som är i ständig förändring och jag är gärna med på det tåget.

Att vi gör vårt jobb är viktigt och avgörande för att vården ska fungera. Vi ser till att patienterna vårdas i lokaler som klarar hygienkraven och att vårdpersonalen får en bra arbetsmiljö.