NYHETER 2023-02-17

Nora Bygdebo gick utbildningen Digital kompetens för chefer och ledare

– Du kan hitta alla svar du söker, bara du ställer rätt frågor, säger Nora.

Kvinna utomhus

Nora Bygdebo, avdelningschef Mammografi, Bild och Funktionsmedicin Västerbotten, var en av deltagarna på utbildningen Digital kompetens för chefer och ledare inom Umeå, Skellefteå, Örnsköldsvik och Piteå kommuner samt Region Västerbotten.

Vad hade du för förkunskaper inom digitalisering?

– Jag kunde mycket innan eftersom jag har jobbat på olika ställen med mycket förbättringsarbete, men det här är första gången jag har blivit erbjuden en utbildning. Tidigare fick man söka information själv och lösa saker utifrån det.

Vad fick du ut av utbildningen?

– Vi har lärt oss hur vi ska motivera alla våra medarbetare. Nu är vi i en tid där allt ska vara digitaliserat och jag har tagit med mig många verktyg som jag kommer att använda praktiskt. Andra bra saker är att vi är många som har delat erfarenheter, och att de som leder kurserna är väldigt hjälpsamma. Det bästa med utbildningen är att alla deltagare har varit delaktiga, nyfikna och kunnat vända och vrida på saker. Du kan hitta alla svar du söker, bara du ställer rätt frågor.

Hur gick det att kombinera utbildningen med ditt jobb?

– Utbildningen var väldigt tillgänglig. Man kan gå tillbaka till materialet i lärplattformen efteråt och titta igen. Det är jättebra att inte vara bunden till en tid.

Har du något bra exempel på lyckad digitalisering?

På mammografin har vi varit vana att skicka remisser via papper, men jag som har jobbat som barnmorska och sjuksköterska visste hur mycket vi kunde vinna på digitalisering. Jag motiverade och gav information, särskilt till dem som var mest mot förändringen. Vi tog med läkare i arbetet, hittade lösningar och utbildade dem som behövde det. Sedan har vi testat, utvärderat och firat. Resultatet blev ett system som är mer patientsäkert och sparar tid och pengar. Nu vill ingen gå tillbaka till det gamla systemet.

Vill du skicka med några goda råd till andra?

– Vi har frågat efter såna här utbildningar länge. De måste prioriteras. För att kunna gå vidare måste du också avsätta en viss tid för ditt eget lärande – annars är du i en mörk tunnel och försöker hitta nya lösningar, fast de redan finns.

 

Utbildningen Digital kompetens för chefer och ledare samlade ca 250 deltagare. Målet är att höja den digitala kompetensen, stärka förmågan till digitalt förändringsarbete och att utveckla formerna för gemensamt arbetsplatslärande. Utbildningen finansieras av Europeiska socialfonden och genomförs i regi av Region Västerbotten tillsammans med företaget DigJourney. 

Läs mer om Digital kompetens för chefer och ledare här: Digital-kompetens-for-chefer-och-ledare-en-larandeinsats-som-foder-utveckling

 

Tillbaka till nyhetslistan