NYHETER 2022-10-06

VUX i Skellefteå inviger labb

Ett nytt labb invigdes idag på VUX i Skellefteå – ett viktigt steg för att höja utbildningsnivån och ge eleverna ökad kompetens som ännu bättre motsvarar branschens efterfrågan.

Människor i ett labb, ser glada ut.
Invigning på VUX i Skellefteå. Foto: Sebastian Sahin

- För att stärka Sveriges konkurrenskraft och skapa bättre förutsättningar för en mer effektiv, digitaliserad och hållbar industri, behöver vi fler tekniska utbildningar. Tillsammans med VUX säkerställer vi framtida kompetensförsörjning i Västerbotten, säger Jonas Häggström, servicechef på ABB Sverige.

Invigning skedde under torsdagen med invigningstal av Evelina Fahlesson (S), kommunalråd. Övriga talare var Magnus Ljunghäll, Northvolt ETT, och Jonas Häggström, servicechef på ABB Sverige. Under invigningen fick deltagarna möjlighet till visning och testkörning av labbet och maskinerna som finns där.

För undervisning i automation och teknik

I dagsläget kommer labbet att användas för undervisning av elever vid utbildningarna automationsoperator, processoperatör, automationstekniker, processtekniker samt servicetekniker för att nämna några. Förhoppningen är den nya utbildnings- och testmiljön ska göra det möjligt för fler utbildningar.

Labbet har i en första del bekostats genom kommunala medel på cirka 10 miljoner kronor och därefter kompletterats med projektmedel från Tillväxtverket och Europeiska regionala utvecklingsfonden på runt 8 miljoner kronor. Dessa pengar kommer från projektet North Sweden Green Deal där Skellefteå kommun är en samverkanspart med Region Västerbotten och Region Norrbotten som gemensamma projektägare.

 

VUX i Skellefteå

VUX i Skellefteå erbjuder kurser och utbildningar på olika nivåer samt yrkesutbildningar på gymnasial-, och YH-nivå som är utformade i samarbete med arbetslivet. Ett av Vuxenutbildningens uppdrag är att vara en bas för kompetensförsörjningen till arbetslivet.

 

För mer information:
Simon Dahlgren,
Verksamhetschef på VUX
076-107 12 28, simon.dahlgren@skelleftea.se

 

 

Tillbaka till nyhetslistan