NYHETER 2023-02-24

Flagga hissas för Ukraina

Den 24 februari 2022 inledde Ryssland sitt invasionskrig mot Ukraina och den ukrainska befolkningen har fått utstå ett år av svåra umbäranden. Reaktionen från omvärlden har varit stark och de flesta länder i världen har på olika sätt ställt upp på Ukrainas sida.

Ukrainska flaggan
Erik Johansson hissar flaggan som överlämnats av Artem Lytvyn från den ukrainska föreningen i Umeå. Regionråden Nicklas Sandström och Jonas Karlberg vid sidan. Foto: Jan Alfredsson

I mars förra året hissade Region Västerbotten Ukrainas flagga för att visa sitt stöd för landet och i dag på årsdagen av krigsutbrottet hissades åter den gulblå flaggan, åtföljd av en tyst minut.

– I ett år har det ukrainska folket dagligen försvarat sin demokrati och frihet med sina liv som insats. I och med detta även vår frihet och vår demokrati. För detta flaggar vi idag stolta och oändligt tacksamma i solidaritet, säger regionstyrelsens ordförande Peter Olofsson (S).

– Jag är stolt att Region Västerbotten i dag åter hissar den ukrainska flaggan för att visa solidaritet och stöd för Ukraina och dess befolkning. Stödet har betydelse i kampen för fred, frihet och demokrati samt det tydliga avståndstagandet mot krig och förtryck, säger regionråd Nicklas Sandström (M). 

Tillbaka till nyhetslistan