NYHETER 2023-11-13

Fortsatt ökande smittspridning av covid-19

Smittspridningen av covid-19 fortsätter öka i Västerbottens län. Det har även setts enstaka fall av influensa. Nu är det viktigt att man stannar hemma när man är sjuk och att de som rekommenderas vaccination ser till att fylla på sitt skydd.

Smittskyddsläkare Maria Marklund.
Region Västerbottens smittskyddsläkare Maria Marklund. Foto: Jan Alfredsson

De senaste veckorna har smittspridningen av covid-19 fortsatt att öka, och än finns inga tecken på att den avtar. Smittförebyggande åtgärder införs på länets sjukhus och vaccination mot covid-19 och influensa pågår för fullt. Just nu vaccineras de grupper som rekommenderas vaccination.

– För de flesta innebär covid-19 inte längre en allvarlig sjukdom, men det finns fortfarande de som blir så sjuka att de behöver läggas in på sjukhus. Därför är det viktigt att de som rekommenderas vaccination ser till att fylla på sitt skydd genom att vaccinera sig. Det uppdaterade vaccinet som används är dessutom anpassat efter de virusvarianter som cirkulerar just nu, säger Maria Marklund, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

Övriga, som inte hör till någon av de grupper som rekommenderas vaccination, erbjuds vaccin från och med den 4 december.

Influensan på väg

Utöver covid-19 finns det flera andra luftvägsinfektioner som brukar spridas under vintersäsongen. Förra året var det även en omfattande smittspridning av både influensa och RS-virus.

– Vi har börjat se enstaka fall av influensa, men vi kan inte säga att influensasäsongen är här än. Även här är det viktigt att de som riskerar att bli allvarligt sjuka och de som arbetar inom vård- och omsorg passar på att vaccinera sig, säger Maria Marklund.

Region Västerbotten har hittills haft ett fall av RS-virus den här säsongen.

Stanna hemma vid sjukdom

För att minska risken att bli sjuk gäller samma råd för alla luftvägsinfektioner.

– Det är viktigt med god handhygien, att man tvättar händerna ofta och noga. Undvik också att röra vid ögon, näsa och mun. Och träffa inte personer som du vet är sjuka, säger Maria Marklund.

Den som är sjuk bör hålla sig hemma för att minska risken att smitta andra.

– Tänk framför allt på att det inte är läge att hälsa på äldre släktingar eller spädbarn om du har förkylningssymtom, eftersom de hör till de grupper som kan få en svårare sjukdom. Tänk på de omkring dig och vänta tills du känner dig frisk igen, säger Maria Marklund.

Mer information

Tillbaka till nyhetslistan