NYHETER 2021-03-29

Stor potential med optisk mätteknik inom hälso- och sjukvården

Den 18 mars bjöd Glesbygdsmedicinskt centrum (GMC) in till ett seminarium om optisk mätteknik i samarbete med Stiftelsen Adopticum och strukturfondsprojektet RIO – Regional Innovation genom Optisk Mätteknik.

Det blev ett väldigt intressant seminarium om en teknik som medför stora möjligheter för digitalisering inom hälso- och sjukvården.

– Från min horisont skulle jag gärna se en utveckling där man till exempel kan ersätta vissa kapillära blodprover, eller stick-i-fingret-prover, med mätning genom huden med hjälp av optisk teknik. Det skulle avsevärt kunna förenkla provtagningsprocessen och göra det enklare för patienter att själva kunna hålla koll på sin egen hälsa, säger Andreas Lundqvist, enhetschef vid Glesbygdsmedicinskt centrum.

Tekniken kan möta behov inom vården i glesbygd

Seminariet är förhoppningsvis bara det första av många möten som syftar till att kartlägga behov i vården som skulle kunna mötas av denna typ av teknik, inte minst i glesbygd. Vad sägs om långflygande drönare som med värmekameror och teleobjektiv kan hitta vilsegångna vandrare eller skadade renskötare på fjället? 3D-teknik som automatiskt utvärderar förändring i rörelseomfång och svullnader under en rehabiliteringsprocess under insyn av en terapeut på distans? Eller varför inte koppla AI till olika former av fotodiagnostik som beslutstöd vid avsaknad av specialistkompetens?

– Framsteg inom optisk mätteknik och datorseende ger möjligheter för innovationer inom kropp, hälsa och vård. Idéer går att förverkliga, säger Greger Burman, Teknisk expert från Adopticum.

Stor potential inom flera områden

Region Västerbotten (dåvarande VLL) har tidigare samverkat med Adopticum i ett pilotprojekt runt 3D-teknik som gick ut på att följa utvecklingen av ödem hos kvinnor som genomgått behandling mot bröstcancer (Öhberg F, Holmner Å et al. 2014). Det har gått några år sedan dess men det finns fortfarande ett stort intresse för tekniken, inte minst hos GMC som har lång erfarenhet av digitaliseringsarbete och god insyn i Adopticums satsningar.

– Vi såg oerhört stor potential med optisk mätteknik redan för 6-8 år sedan och med tanke på hur snabbt utvecklingen gått framåt, både på hårdvaru- och mjukvarusidan, så ser jag bara möjligheter, inga hinder, säger Åsa Holmner, projektledare vid GMC.

Åsa var delaktig i det tidigare forsknings- och utvecklingssamarbetet och har suttit i styrgruppen för två av Adopticums stora strukturfondsprojekt som direkt syftat till att öka kunskapen inom ämnesområdet hos små- och medelstora företag i norra regionen.

– Precis som Åsa säger finns det mängder av områden inom hälso- och sjukvården där optisk mätteknik skulle kunna användas med mycket goda resultat. Gärna som ett komplement till olika former av vård på distans, för att på så sätt föra vården ännu närmare patienterna och därigenom minska de onödiga resorna, säger Andreas Lundqvist.

Deltagare under seminariet var forskare, verksamhetsledare, projektledare och strateger från Region Västerbotten, Umeå Universitet och Luleå tekniska högskola, samt Maria Strand, vice VD och huvudprojektledare samt Teknisk expert Greger Burman från Adopticum.

Om optisk mätteknik

Optisk mätteknik innebär att mäta med hjälp av ljus, det kan vara synligt ljus och infrarött- eller ultraviolett ljus som är osynlig för det mänskliga ögat. Tekniken är beröringsfri vilket innebär att det går att genomföra mätningar på distans utan att vara i direkt kontakt med det man mäter på. Med olika tekniker baserat på ljus, går det mäta i hela skalan från atomnivå till astronomiska avstånd. Det går att mäta egenskaper så som avstånd, form, färg, temperatur, vibration, avläsa bokstäver och koder, tolka bilder och mycket mycket.

Teknikområdet täcker in allt från vanliga kameror, värmekameror, mobilkameror till avancerade lasers. Även 3D-mätande kameror, som genererar information om avstånd i varje punkt i en bild snarare än information om färg eller ljusintensitet, omfattas av teknikområdet. Tack vare den sabba teknikutvecklingen inom bland annat fordonsindustrin har priset på 3D-mätande kameror pressats och det går idag få tag i sensorer med hög prestanda för en billig peng.

Optisk mätteknik är idag en del av vår vardag, vi använder tekniken när vi självskannar på matvarubutiken eller när vi låser upp vår mobiltelefon med ansiktsigenkänning. Många av våra mobiltelefoner har idag både kameror och möjlighet att göra större beräkningar vilket öppnar upp för helt nya applikationer.

Exempel på sektorer som nyttjar optisk mätteknik redan i dag är byggföretag, arkitektfirmor, skogsbolag, billtillverkare och säkerhetsföretag. I kombination med den snabba utvecklingen på AI-området förväntas optisk mätteknik revolutionera många processer framöver och vården är inget undantag.

REF: (Öhberg F, Zachrisson A, Holmner-Rocklöv Å. Three-dimensional camera system for measuring arm volume in women with lymphedema following breast cancer treatment. Lymphat Res Biol. 2014 Dec;12(4):267-74. doi: 10.1089/lrb.2014.0026. PMID: 25495382.)

Tillbaka till nyhetslistan