NYHETER 2023-06-14

Hudmottagningen på Skellefteå lasarett breddar utbudet

Vid hudmottagningen på Skellefteå lasarett jobbar personalen med invånare som har hudproblem och hudsjukdomar. Tidigare i år bytte de namn och kliniken utvecklas löpande med utbud och behandlingar.

Jens Holmström och Siv Morén Forslund. Foto: Gabriella Bandling

Siv Morén Forslund och Jens Holmström arbetar som sjuksköterskor på hudmottagningen vid Skellefteå lasarett. Mottagningen bytte i början av året namn från ljusbehandlingen till hudmottagningen.

– Namnet var lite missvisande utifrån allt vi erbjuder. Vi bytte namn i vintras så att det blir mer tydligt för både patienterna men även internt för medarbetarna på sjukhuset vad vi gör, berättar Siv Morén Forslund, sjuksköterska.

Till mottagningen kommer personer som behöver utredas eller behandlas för en hudsjukdom, till exempel eksem och psoriasis. Behandlingar kan omfatta medicinsk ljusbehandling, bad eller olika former av lokalbehandling. Sedan många år tillbaka har läkarbesök med klinikens läkare genomförts digitalt.

– Mottagningen utvecklas hela tiden, det finns många möjligheter till det här. Det senaste är att vi nu har delegation på att ta hudbiopsier, vilket minskar resandet ytterligare. Patienter ska inte behöva resa – det sparar både tid och pengar, berättar Siv Morén Forslund.

Positiva patienter

– Jag har jobbat på mottagningen sedan 2017 och innan dess inom akutsjukvård och företagshälsovård. Huden är ett spännande och komplext område, det positiva är de flesta av våra patienter får en bra symtomlindring för sina besvär eller till och med blir helt friska, berättar Jens Holmström, sjuksköterska.

Chef och kollegor finns på hud- och STD-mottagningen i Umeå och sammanlagt är de ett 40-tal anställda som hjälper och behandlar västerbottningarna. De är HBTQ-diplomerade och har genom utbildning fått ökad kunskap om homo- bi-, trans- och queerpersoners liv och hälsa. Det betyder att mottagningen arbetar med ett inkluderande och icke-normativt förhållningssätt.

– Jag har jobbat många år inom regionen med olika uppdrag i olika roller och trivs med möjlighet att utveckla och vad som också är fantastiskt roligt här är mötet med patienten. Upplevelsen är att vi gör skillnad, man kan hjälpa, det blir resultat – det känns mycket roligt, avslutar Siv Morén Forslund.

Tillbaka till nyhetslistan