NYHETER 2022-01-06

Galleri Alva

I anslutning till biblioteket på Norrlands universitetssjukhus finns Galleri Alva. Här är utbudet spännande och omväxlande med en mångfald av konstnärliga uttryck som fotokonst, textilkonst, skulptur och måleri av konstnärer med anknytning till Västerbotten.

Tre personer står inne på Galleri Alva

– Eftersom galleriet finns placerat just här, vet jag att det har betydelse för människor som inte brukar titta på konst, säger Peter Lundström som är utställningsansvarig. Vi har ett bra samarbete med bibliotekspersonalen som har hand om den dagliga driften och intresset och uppmärksamheten för Galleri Alva bara ökar.  
 
Galleriet har även en stor betydelse för konstnärer. Många unga vill ställa ut på Galleri Alva och urvalet görs med syfte att få en så stor variation som möjligt. 
  
– Vi söker hela tiden nytt, för att fler ska få chansen, säger Peter Lundström.

Ett konstnärligt avtryck i Västerbotten 

Galleri Alva har 8 utställningar per år, de öppnar alltid med vernissage på en fredag klockan 12 och då finns konstnären på plats och berättar om verken. Ett stående inslag är att Konsthögskolan i Umeå ställer ut i februari varje år. 

Nytt för 2022 är att Region Västerbotten skapat ett stipendium kopplat till galleriet, där en avgångselev på konsthögskolans masterprogram får 30 000 kronor och en egen utställning på Galleri Alva.  
 
– Ett bra sätt för regionen att uppmuntra en nyexaminerad konstnär att göra ett konstnärligt avtryck här i Västerbotten, säger Peter Lundström. Det blir ett eftertraktat stipendium, eftersom galleriet har bra anseende och är bra att ha i sitt cv. 

Från sjukstugan i Sorsele

Under sommaren och kring jul finns utrymme för fler utställningar än de ordinarie*. Ett exempel på en mycket uppskattad sådan var en fotoutställning från sjukstugan i Sorsele, som tagits fram i samband med deras 100-årsjubileum. Där skildrades gamla tider med barnmorskor i djupsnö och läkare bakom skrivbordet med en pipa i munnen, fram tills hur det ser ut idag.  
 
– Utställningsprogrammet för 2022 är riktigt bra, säger Peter Lundström. Välkomna att titta in!

 

Utställningsprogram Galleri Alva våren 2022 


14 januari – 8 februari, Erik Wiklund
11 februari – 8 mars, Umeå konsthögskola 
11 mars – 5 april, Irina Laaja
8 april – 3 maj, Viktor Mattsson
6 maj – 31 maj, Pyr & Jox
3 juni – augusti, Sommarutställning  

 

För mer information:

Peter Lundström
Utställningsansvarig, Galleri Alva
070-598 94 36
jarl.peter.lundstrom@gmail.com

 

*Där konstnären ersätts enligt MU-avtalet.

Tillbaka till nyhetslistan