Livet mellan husen

En man som sitter på en cykel

09.00-09.10 Inledning Tomas Strömberg, stadsarkitekt Umeå kommun

09.10-09.20 Politiken för gestaltad livsmiljö Caroline Stigsdotter, Boverket Propositionen ”Politik för gestaltad livsmiljö” (Prop. 2017/18:110) presenterades i februari 2018 av dåvarande kultur-, miljö- och bostadsministrarna. Politiken tar ett helhetsgrepp om arbetet med den gestaltade livsmiljön och utgör en samlad nationell arkitekturpolicy. Det politiska målet slår fast att arkitektur, form, design, konst och kulturarv har avgörande betydelse i samhällsbygget eftersom den gestaltade livsmiljön påverkar alla människor i deras vardag utifrån bland annat hälsa och välbefinnande.

09.20-09.50 Expo som katalysator i stadsutveckling Katarina Schylberg, Q Samhällsbyggnad Under 2019 och 2020 var Katarina Schylberg tjänstledig på deltid för att arbeta som utredningssekreterare i utredningen Samordning för bostadsbyggande (FiN 2017:08) och skriva fram ett förslag till nationell kraftsamling för export av innovativ stadsutveckling – Plusstaden. Katarina Schylberg kommer berätta om innehållet i plusstadskonceptet, vad som händer just nu och hur initiativet relaterar till tidigare satsningar och till aktuella initiativ i Sverige och Europa.

09.50-10.10 Det goda vattnet Cord Seigel, arkitekt, Siegel Arkitekter Projektet Det Goda Vattnet är en del av området Södra Brunnshög i norra Lund som växer upp kring forskningsanläggningarna ESS och Max IV. Vatten i olika former är Det Goda Vattnets utgångspunkt, både i strävan efter hållbarhet och det goda livet.

10.10-10.20 New European Bauhaus Helena Bjarnegård, Riksarkitekt New European Bauhaus är ett kreativt och tvärsektoriellt initiativ som ska skapa en mötesplats där framtida sätt att leva kan formges. Konst, kultur, social inkludering, vetenskap och teknik ska inkluderas i arbetet.

10.20-10.50 Ursprungliga Bauhaus Kerstin Wickman, professor em. i design- och konsthantverkshistoria, Konstfack Bauhaus-skolan bidrog till modernismens framväxt. Utan den skulle våra städer idag se annorlunda ut. Varifrån kom idéerna och vad betydde Bauhaus för formspråkets förändringar? Hur påverkades människors vardag? Vad skulle vi kunna ta med oss in i framtiden och vad borde vi lämna bakom oss?

10.50-11.00 Kort paus 11.00-11.20 15-minutersstäder och innovativ stadsplanering Mikael Colville Andersen, kanadensisk-dansk stadsdesigner och urban mobilitetsexpert Mikael Colville Andersen är VD för Copenhagenize Design Company och arbetar med städer och regeringar runt om i världen för att coacha dem för att bli mer cykelvänliga. Han är också programledare för den kanadensiska dokumentärserien ”The life-sized city” som visar innovativa stadsutvecklings- och förbättringsprojekt i städer. Obs! Sker på engelska

11.20-11.40 Lekotoper Magnus Carlberg, stadsträdgårdsmästare, Örebro kommun Ansvarar för planering av drift, underhåll och utveckling av ”allt grönt” på allmän plats. Stort fokus har de senaste åren varit på utveckling av attraktiva och stimulerande lekmiljöer och ett arbete med att utveckla stadens ekosystemtjänster.

11.40-12.00 Reflekterande frågor kring arkitektur Mark Isitt, journalist och författare Mark Isitt har skrivit om arkitektur och design sedan slutet av 80-talet för både svenska och internationella tidskrifter. Han är sedan 2007 Göteborgs-Postens arkitekturkritiker samt programledare för Sveriges Radios Stadsinspektionen i P1 och TV4:s Grand Designs. Han har även skrivit ett flertal böcker, bland annat Förenta nationerna – historien bakom världens högkvarter (Bokförlaget Max Ström, 2015) och Stockholm Sub (Frank Review, 2018) om tunnelbanans arkitektur. Med reservation för förändringar i programmet

 

Vid frågor eller funderingar: Stina.berglund@regionvasterbotten.se 072 225 76 27 eller emilie.sjolund@regionvasterbotten.se, 070 324 29 91

Sista anmälningsdag är 15 maj!

Program livet mellan husen 18 maj (pdf)