NYHETER 2024-06-05

Länets lasarett blir sjukhus

Nu byter Lycksele lasarett och Skellefteå lasarett namn till sjukhus. Namnbytet är en del av den utveckling som pågår för att modernisera sjukhusen genom bland annat satsningar på om- och nybyggnationer. I Skellefteå görs även insatser för att göra det enklare att hitta på sjukhusområdet.

Drönarbild över Lycksele sjukhus.
I Lycksele har man bland annat byggt den så kallade "länken". Foto: Klas Sjöberg

Det är stora satsningar som görs på sjukhusområdena i Lycksele och Skellefteå, och nu tas nästa steg i utvecklingen. Region Västerbotten satsar på de två sjukhusområdena och för att möta framtidens behov har det under de senaste åren gjorts flera om- och nybyggnationer. Utvecklingen fortsätter, och i Skellefteå ska bland annat en ny vårdbyggnad och ett parkeringshus byggas.

– När vi nu satsar och bygger om sjukhusen byter vi namn från lasarett till sjukhus som är modernare och mer tillgängligt. Det skapar också tydlighet när vi använder samma begrepp inom hela länet, säger Malin Åberg, kommunikationsdirektör i Region Västerbotten.

Namnbytet sker löpande och görs inom befintlig budget.

Rivning av sjukhusbyggnad i Skellefteå.

På sjukhusområdet i Skellefteå rivs det för fullt för att ge plats för den nya vårdbyggnaden.

Ökad tydlighet när sjukhusområdet växer

I Skellefteå har man även valt att införa målpunkter och fler adresser på sjukhuset i samband med namnbytet. Tidigare har alla byggnader och entréer haft en och samma adress vilket ibland varit förvirrande för besökare eller om man ska beställa taxi eller hämtning.

– Vi vill göra det tydligare och enklare för våra besökare att hitta, och därför inför vi målpunkter och fler adresser precis som vi sedan tidigare har på Norrlands universitetssjukhus, säger Fredrik Wirenblad, verksamhetschef på Fastighet i Region Västerbotten.

De nya gatunamnen på sjukhusområdet är Doktor Nygrens gata, Syster Esters gata och Husmor Annas gata. Namnen kommer från kvinnor som tidigare har jobbat på sjukhuset.

 

Tillbaka till nyhetslistan