NYHETER 2021-10-08

Modernas vaccin pausas – det här gäller i Västerbottens län

Under onsdagen beslutade Folkhälsomyndigheten att som en försiktighetsåtgärd pausa användningen av Modernas vaccin Spikevax för alla som är födda 1991 eller senare. Det här är vad som gäller för de som har fått den första dosen av Modernas vaccin i Västerbottens län.

Folkhälsomyndigheten har sett signaler om ökad risk för biverkningar såsom hjärtmuskelinflammation och hjärtsäcksinflammation efter vaccinering med Modernas vaccin Spikevax. Hjärtmuskelinflammation och hjärtsäcksinflammation går oftast över av sig självt, men symtomen behöver bedömas av läkare.

Den ökade förekomsten syns främst hos ungdomar och unga vuxna samt huvudsakligen hos pojkar och män. Biverkningen är mycket sällsynt, men Folkhälsomyndigheten har beslutat att som en försiktighetsåtgärd pausa användningen av vaccinet för alla som är födda 1991 eller senare.

– Risken att den enskilda individen drabbas är väldigt liten, men vi följer givetvis Folkhälsomyndighetens rekommendationer och pausar vaccinationen med Moderna för personer som är födda 1991 eller senare, säger Ronny Lestander, vaccinationssamordnare.

Till personer födda 1991 eller senare rekommenderas i stället vaccinet Comirnaty från Pfizer/Biontech. Beslutet gäller fram till den 1 december 2021. Folkhälsomyndigheten återkommer med besked om rekommendation efter detta datum.

Personer födda 1991 eller senare som har fått en dos av Modernas vaccin kommer inte att erbjudas en andra dos covid-19-vaccin i nuläget. Folkhälsomyndigheten utreder vad som blir den bästa lösningen för den här gruppen.

De som är födda 1991 eller senare och har en bokad tid för en andra dos med Modernas vaccin under vecka 40 och 41 kommer att få sin tid avbokad. Vårdpersonal arbetar nu med att försöka nå alla som berörs.

Information om vad som gäller för de som har en tid längre fram kommer vid ett senare tillfälle.

För övriga åldersgrupper fortsätter vaccination med Modernas vaccin Spikevax.

Symtom är bland annat:

  • Trötthet och andfåddhet
  • Oregelbundna hjärtslag och hjärtklappning
  • Feber och värk i kroppen
  • En känsla av tryck eller tyngd över bröstet
  • Det gör ont att andas djupt
  • Smärta till vänster eller mitt över bröstet

Mer information om beslutet finns hos Folkhälsomyndigheten.

 

Tillbaka till nyhetslistan