NYHETER 2023-10-26

Möt Skellefteå lasaretts första forskare

När Kurt Boman kom till Skellefteå 1974 bedrevs ingen forskning där. Han blev den första på lasarettet att skriva en avhandling och var senare med och grundade det som idag heter Stiftelsen för medicinsk forskning. I april avgick han efter 39 år som ordförande.

Det var när Kurt Boman blev uppmärksammad på problem med den hjärtmedicinen Digitalis som en studie inleddes kring möjligheten att plocka bort medicinen för en del patienter. Kurt fick frågan av professor P-O Wester i Umeå om att börja bedriva forskning men Kurt ville stanna kvar i Skellefteå.

–  Då fick jag till svar att det inte blir någon avhandling då forskningen måste bedrivas på universitetet, säger Kurt Boman.

Stort genomslag

Samtidigt fick studien stort genomslag när Kurt sammanställde den på Medicinska riksstämman och Dagens Nyheter lyfte fram det som en förstasidesnyhet. Då kom nya bud från i Umeå.

–  Då ändrade han sig helt och var i stället ett väldigt bra stöd.

Det fortsatta arbetet ledde så småningom till Skellefteå lasaretts första avhandling och disputation, vilket också var den första på ett länsdelssjukhus.

Norsjöprojektet

Efter en folkhälsorapport som visade på att risken för att drabbas av hjärtinfarkt var störst i Norsjö kommun så blev Kurt delaktig i Världshälsoorganisationens projekt MONICA där Norsjö skulle bli provytan.

–  Efter projektet såg vi en drastisk förändring i riskfaktorer som kolesterol, blodtryck och minskad rökning. Det har räddat väldigt många.

”Fantastiskt stöd av Skellefteåborna”

Kurt är också en av tre grundare av forskningsstiftelsen på Skellefteå lasarett.

–  Forskning på ett litet sjukhus har väldigt svårt att få stöd av de stora finansierarna. Där är stiftelsens stora roll att vara en hjälp i starten.

Kapitalet som finns i stiftelsen kommer från gåvor och testamenten.

–  Det har varit ett fantastiskt stöd från Skellefteåborna.

275 publikationer

Vid forskningsverksamheten i Skellefteå är idag ett tiotal personer aktiva och genom åren har det bland annat gjorts uppemot 350 publikationer totalt och 275 för Kurt Bomans del. I april avgick Kurt som ordförande efter 39 år men har inga tankar på att sluta med forskning.

–  Jag håller på med Skelleftesjukan och andra projekt. Det är nyfikenheten och naturvetenskapen som driver mig.

I klippet ovan hör du Kurt berätta om fisketuren som blev födelsen för forskningsarbetet i Skellefteå och vad han är mest stolt över under efter sina 39 år.

Tillbaka till nyhetslistan