Fredrik Åström – transplantationskoordinator

Fredrik Åström är transplantationskoordinator på hematologiska avdelningen i Umeå.

När askmolnet ställde till det

När vulkanen Eyajafjallajökull på Island fick sitt utbrott 2010 och spydde aska över stora delar av Europa fick vi problem. Gunnar, en medelålders man, låg inne hos oss på hematologen och väntade på att transplanteras med donerade stamceller från Tyskland. Behandlingen med att slå ut hans egen benmärg inför transplantationen hade redan påbörjats. Då är det livsnödvändigt att transplantera utan fördröjning eftersom cellgiftsbehandlingen dödat hans egen benmärg och han står helt utan immunförsvar.

Flygplanen stod på marken och alla tåg blev snabbt fullbokade. För att patienten skulle få sin operation så snabbt som möjligt hyrde jag och en kollega en bil och körde ner till södra Tyskland och hämtade stamcellerna. Det tog 64 timmar tur och retur. I bilen hann vi diskutera och reflektera mycket kring vårt arbete. Transplantationen genomfördes natten efter att donatorn lämnat sina stamceller och Gunnar kunde skrivas ut som planerat efter en dryg månad.

Men det är inte bara vid extrema händelser som vi gör skillnad för patienter, donatorer och kollegor. Det gör vi varje dag på jobbet.

Hittade rätt på en gång

När jag gick sjuksköterskeutbildningen trodde jag att jag skulle börja jobba på kirurgen. Vi praktiserade på lite olika ställen och jag trivdes på kirurgen och trodde att det skulle passa mig. Men när jag gjorde min sista praktikperiod på hematologen då kände jag att det här var min grej.

Under mina första år på avdelningen började vi transplantera benmärg. Från början transplanterade vi patientens egen benmärg och så småningom även donerade stamceller. Efter tio år blev jag erbjuden att börja jobba deltid som transplantationskoordinator. Då fanns det en enda koordinator som själv skötte allt, kunde allt och kände till alla rutiner vilket var för sårbart.

Jag var, och är fortfarande, väldigt intresserad av hematologi och transplantationer och har fått chansen att lära mig och vara med och utveckla verksamheten. En verksamhet som växer med allt fler patienter som transplanteras och jag jobbar numera heltid med att koordinera.

Jag lär mig fortfarande något nytt varje dag eftersom utveckling och forskning inom området går snabbt framåt. Ska jag sia om framtiden så blir jag nog kvar på hematologen ett bra tag till.