Jesper Dahlberg – tandläkare

Jesper Dahlberg är allmäntandläkare i Robertsfors.

Bild på Jesper Dahlberg

En besvärlig situation

Gösta är förtvivlad när han kommer in i mottagningsrummet och börjar berätta. Hans barnbarn ska gifta sig och han vill så gärna vara med. Han har köpt ny kostym och förberett ett tal som han ska hålla på festen efteråt. Men det bär sig inte bättre än att han har tappat bort sina löständer. Han har sökt överallt, på både möjliga och omöjliga ställen, men de är spårlöst borta. Han har haft sina löständer länge och vet att det tar lång tid att göra nya, och bröllopet det går av stapeln om bara åtta dagar.

Jag lovar ingenting utom att göra mitt allra bästa. Men genom att planera om andra patienter och arbeta mycket nära min tandtekniker lyckas jag leverera de nya löständerna till Gösta i tid. Han får dem dagen innan bröllopet och kan hålla sitt väl inövade tal på bröllopsfesten. Det är väldigt givande att kunna hjälpa människor på det sättet.

Ett varierat yrke

Att jag blev tandläkare är på många sätt en slump. Efter lumpen visste jag inte vad jag ville göra och sökte naturvetenskapligt basår för att bredda min kompetens. I samma veva lärde jag känna en tandläkare och blev intresserad av yrket och sökte in på utbildningen. Ett val som jag trivs oerhört bra med nu. Yrket har det jag värdesätter; jag gör nytta och behövs och kan inte med mig jobbet hem på kvällarna.

Efter examen sa alla att jag borde söka till ett mindre ställe för att lära mig så mycket som möjligt. Samma dag kan jag göra löständer åt en farfars far och titta på barnbarnbarnets mjölktänder. Däremellan ringer jag specialister, hjälper patienter med tandvärk, avlastar käkleder och mycket annat.

Arbete består av den teoretiska konsten att ställa diagnos, det hantverksmässiga med att göra fina bettskenor och kronor och att kunna ta folk. Det sista är viktigast men också svårast. Det är roligt att träffa alla dessa unika människor.