Kristina Hultman – arbetsterapeut

Kristina Hultman är arbetsterapeut på Rehabcentrum i Skellefteå.

Ett enda långt party

Det är vår och Elisabet sörjer att hon inte längre kan bo hela sommaren i stugan. Hon är inskriven hos oss eftersom hon har ALS och behöver avancerad hemsjukvård. Hon använder en talapparat när hon pratar. Hon skriver och apparaten talar. Jag har gett råd kring ändrade arbetssätt och ordnat med hjälpmedel för att lättare klara påklädning, toabesök och dusch. Elisabet har också ansökt om en elrullstol eftersom det börjar bli svårt att ta sig ut med rollator.

Elisabet berättar med talapparatens hjälp att hon och hennes man, och barnen när de var små, alltid bott i stugan från maj till september. Men hon förstår att det inte går nu. Jag säger att vi kan åka och titta eftersom stugan ligger inom upptagningsområdet. Funkar det praktiskt så finns det inga hinder, vi och hemtjänsten kan åka ut dit.

"Välkommen till mitt paradis", säger Elisabet med talapparatens hjälp när vi kommer fram. Och jag förstår precis vad hon menar. Stugan ligger vackert med havet på tre håll. Med förslag på enkla anpassningar som ramp, att ta bort en tröskel, ta dit en fristående toahink och flytta om möblerna lite kan Elisabeth och hennes man bo där sommaren lång. När hösten kommer och hon flyttar in till stan igen blir hon sämre och dör en kort tid senare. Men Elisabet hann berätta för mig att sommaren hade varit fantastisk; som ett enda långt party.

Tar fasta på det friska

Jag tycker verkligen att jag har världens bästa jobb. Att jobba med svårt sjuka människor både berör och berikar. Patienterna vet att tiden är begränsad och uppskattar livet och den hjälp de får desto mer.

Att jag utbildade mig till arbetsterapeut är lite av en slump men jag visste att jag ville jobba med människor. Mitt jobb handlar om att ta vara på det som trots sjukdom är friskt hos patienten och få vardagslivet att fungera. Inget hem är det andra likt och ingen patient har exakt samma problem så jag får vara kreativ och hitta nya lösningar.

Vi på avancerad hemsjukvård är ett sammansvetsat team som trivs ihop och som kan ge stöd till varandra.