NYHETER 2022-10-03

Rekommendation om allmän vaccination av barn tas bort

Från och med den 1 november tar Folkhälsomyndigheten bort rekommendationen om att barn och unga som är mellan 12 och 17 år ska vaccinera sig mot covid-19. Det meddelade myndigheten under fredagen. Region Västerbotten kommer att följa Folkhälsomyndighetens rekommendation.

Rekommendationen tas bort för att risken för allvarlig sjukdom och död är mycket låg bland barn och unga.

– I det läge av pandemin som vi befinner oss just nu bedömer Folkhälsomyndigheten att det är mycket liten risk för barn att bli allvarligt sjuka i covid-19. Därför finns det inte längre behov av att barn vaccinerar sig mot covid-19, säger Ronny Lestander, vaccinationssamordnare.

Barn och unga med sjukdomar eller tillstånd som gör att de riskerar att bli allvarligt sjuka i covid-19 kommer även fortsättningsvis rekommenderas vaccination mot covid-19. Det handlar exempelvis om barn och unga med kraftigt nedsatt immunförsvar. Vaccinationen ordineras av behandlande läkare.

För den som fyller 18 år rekommenderas vaccination med tre doser för att få ett grundskydd mot covid-19.

– När du fyller 18 år är du välkommen att boka en tid eller komma på drop in där det erbjuds. Det är viktigt att vi fortsätter upprätthålla en hög vaccinationstäckning bland vuxna, säger Ronny Lestander.

Tillbaka till nyhetslistan