NYHETER 2022-01-04

Skellefteå lasarett i stabsläge efter vårdplatsbrist

Skellefteå lasarett gick vid lunchtid på tisdagen upp i stabsläge. Det är en konsekvens av en utmanande vårdplatsbrist i kombination med sjukfrånvaro bland personal och ett allt högre tryck på sjukhusvården, ett tryck som dessutom förväntas öka.

 

Stabsläget, som gäller tills vidare, innebär att lasarettet samlar ledning och ett antal nyckelfunktioner i en så kallad lokal särskild sjukvårdsledning för att bevaka händelseutvecklingen och vid behov kunna agera snabbt.

– Vi har en situation med för få vårdplatser öppna för att på ett enkelt sätt kunna omhänderta ett ökat inflöde med anledning av ökad förekomst av antingen covid-19, influensa eller stor olycka under kommande veckor. Därför måste vi vidta den här åtgärden, helt enligt våra rutiner, säger Camilla Andersson, närsjukvårdsområdeschef i Skellefteå.

Stabsläge är det lägsta beredskapsläget av de tre som en verksamhet kan sättas i, de två ytterligare beredskapslägen som finns inom hälso- och sjukvården är förstärkningsläge och katastrofläge.

Även Norrlands universitetssjukhus väntas att gå upp i stabsläge under veckan på samma grunder som de i Skellefteå.

Tillbaka till nyhetslistan