NYHETER 2021-12-06

Smittspridningen fortsätter och influensasäsongen är här

Smittan ligger fortsatt på en relativt hög nivå i Västerbottens län. Flest fall finns i Umeåområdet, men smittan ökar även i södra Lappland. Länet har även fått sina första fall av influensa.

Under föregående vecka konstaterades 234 fall av covid-19 i Västerbottens län, en ökning jämfört med 219 fall under vecka 47. Antalet analyserade prover ökade från 8 825 under vecka 47 till 9 776 under vecka 48.

43 fall konstaterades i Skellefteåområdet, elva i södra Lappland, 179 i Umeåområdet och en person som är skriven utanför Västerbottens län.

– Umeåområdet står fortfarande för flest fall, men det ökar även i södra Lappland. Det är viktigt att vi är kloka nu inför julhelgerna. Stanna hemma och provta dig när du har symtom, även om de är milda. Det gäller även om du är vaccinerad, säger Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

Om du reser in i Sverige från ett land utanför Norden ska du lämna prov för covid-19. Vid inresa från vissa länder i södra Afrika ska du provta dig två gånger samt stanna hemma sju dagar efter ankomsten till Sverige. Rekommendationerna om provtagning efter utlandsresa gäller från sex års ålder och även om du är vaccinerad eller har haft covid-19.

Fler behöver vaccinera sig

Flest fall finns i åldrarna 10–19 år samt 30–39 år. Det är två åldersgrupper där andelen vaccinerade är något lägre.

– Vaccinationstäckningen ökar, men det skulle kunna gå snabbare. Det är framför allt viktigt att fler i åldrarna 16 till 40 år påbörjar vaccination och att de som rekommenderas en påfyllnadsdos får den, säger Gunilla Persson.

Barn i åldrarna 12–15 år vaccineras i första hand på skolorna. Om barnet har missat de tillfällen som erbjuds i skolan kan de boka tid på en hälsocentral eller komma på drop in där det finns. För att boka tid åt barn som är födda 2006 eller senare behöver du ringa till hälsocentralen.

Det finns tider för vaccination runtom i länet. Flest lediga tider finns hos de centrala vaccinationsmottagningarna i Skellefteå och Umeå.

Influensasäsongen har börjat

Utöver smittspridningen av covid-19 har även influensasäsongen börjat. Fem fall av influensa A har konstaterats i Västerbotten.

– För att minska smittspridningen av influensa är det viktigt att tvätta händerna noggrant och ofta. Stanna hemma vid symtom. Det är fortfarande möjligt att vaccinera sig mot influensa. Det rekommenderas till gravida, personer med vissa kroniska sjukdomar samt till alla som är 65 år eller äldre. Det är också bra att vaccinera sig om du som bor med någon som hör till dessa grupper, säger Gunilla Persson.

Vaccinationen är kostnadsfri för dig som rekommenderas vaccination. Övriga betalar 250 kronor, det gäller också dig som vaccineras för att skydda någon du bor med.

Tillbaka till nyhetslistan