NYHETER 2018-06-29

Innovationer i partnerskap ​– tema på Almedalen

På måndag den 2 juli tar Region Västerbotten plats på Almedalsveckan. Temat för årets seminarium är innovation i partnerskap, ett område där VLL ligger i framkant.

Hololens är en av de tekniker som ska testas på innovationskliniken Idun. Med glasögonen kan tandläkaren granska patientens tänder från alla vinklar som ett 3D-hologram. Foto: Jan Alfredsson

För att möta framtidens utmaningar i vården är partnerskap mellan region, näringsliv, regioner och forskarsidan av stor betydelse. Att fånga upp innovationer och tillämpa dem i vårdens vardag gynnar både patienter och personal.

– Det är viktigt att nationellt sprida vårt framgångsrika arbete med innovation i partnerskap, och lyfta de unika resultat som vi uppnått i Västerbotten, säger Robert Winroth, innovationsregionsråd (MP).

Under seminariet kommer flera medverkande, från bland annat regionen och läkemedelsbranschen, att ge sitt perspektiv på ämnet. VLL välkomnar särskilt två tongivande profiler inom life science ­– Jenni Nordborg, chef för det nationella life science-kontoret och Anders Lönnberg, ordförande i regeringens samverkansprogram för life science.

Innovationskliniker presenteras

Dessutom kommer två av regionens sju innovationskliniker att presenteras närmare – Medicinska akutsjukvården, Mava, och Folktandvården Idun. Syftet med innovationsklinikerna är att utgöra spjutspets inom vården, med fokus på ny teknik och nya arbetssätt.

– Innovationsklinikerna innebär både en testyta och en stor inspirationskälla för utvecklingsbenägna medarbetare, säger regionsdirektör Anders Sylvan och tillägger att fler kliniker står på kö för att få ansluta till modellen.

Seminariet avslutas med ett panelsamtal där deltagarna tillsammans med publiken diskuterar hur innovation i partnerskap kan sätta Sverige på världskartan.

Region Västerbottens seminarium ”Varför behövs partnerskap för att skapa världens bästa hälsa?” äger rum den 2 juli 13.30–15.00 på Björngränd 15 i Visby.

 

Tillbaka till nyhetslistan