NYHETER 2022-06-10

Stort genomslag för Umeåforskare på världskongress för magnetkameraforskning

Nyligen fick Tomas Vikner, doktorand vid Institutionen för strålningsvetenskaper vid Umeå universitet och associerad till MT-FoU (Medicinsk teknik, forskning och utveckling) på Region Västerbotten, ett stort internationellt genomslag för sin forskning inom magnetkameratekniker.

Tomas Vikner på plats i Hyde Park, London. Foto: Privat

Det var på ISMRM 2022 i London, en världskongress för magnetkameraforskning, som Tomas Vikners bidrag nyligen rankades som ett av de 16 bästa.

– Det känns roligt och motiverande att vår forskning uppmärksammas, och att vi ligger i framkant även internationellt när det kommer till avbildning av blodkärl och flöden i hjärnan, säger Tomas Vikner.

Projektet som han jobbar med handlar om nya magnetkameratekniker för att titta på hjärnans kärlhälsa. Dessa kärlmätningar har genomförts i COBRA-studien, som leds av forskare vid Umeå center for functional brain imaging (UBFI), för att karaktärisera hur olika vaskulära skador uppkommer och relaterar till varandra i åldrandet.

– Mycket cred ska gå till COBRA-studien som leds av UFBI och till min handledare Anders Wåhlin som implementerade en ny teknik, som kallas 4D flow MRI, i Umeå för cirka tio år sedan. Därmed har jag, tillsammans med flera andra, haft möjligheten att ta fram relativt unika forskningsdata och resultat som många verkar intresserade av.

Studiens namn är “Longitudinal associations between 4D flow MRI intracranial pulsatility, white matter lesions, and perivascular space dilation across 5 years” och författare är Tomas Vikner, Nina Karalija, Anders Eklund, Jan Malm, Lars Nyberg och Anders Wåhlin.

Läs mer om MT-FoU
Läs mer om Institutionen för Strålningsvetenskaper (umu.se)

Tillbaka till nyhetslistan