NYHETER 2022-03-07

Tre frågor till specialistläkaren om PMS och PMDS

I samband med internationella kvinnodagen 8 mars uppmärksammar vi ett vanligt syndrom hos kvinnor – PMS och PMDS. Vad är det och vilken hjälp finns att få?

Anna Simu, specialistläkare i gynekologi och obstetrik.
Anna Simu är specialistläkare i gynekologi och obstetrik i Skellefteå. Foto: Privat

Anna Simu är specialistläkare i gynekologi och obstetrik. Hon arbetar på barnmorskemottagningen och gynekologiska mottagningen på Kvinnokliniken samt på ungdomsmottagningen i Skellefteå.

Vad är PMS och PMDS?

– PMS står för premenstruellt syndrom. Det innebär att du har fysiska och/eller mentala besvär, som spända bröst eller måttliga humörsvängningar. PMDS står för premenstruellt dysforiskt syndrom. Det är en svårare form av PMS, med svåra humörsymtom som påtagligt påverkar relationer, social funktion och arbetsliv, förklarar Anna Simu.

Hur vanligt är det?

– PMS är vanligt hos kvinnor i fertil ålder. Upp till 30 procent har måttliga fysiska besvär, och/eller mentala besvär. PMDS drabbar tre till fem procent. Vissa får besvär redan i tonåren men det är vanligast att du är över 30 år. Ibland kan besvären ha blivit svårare efter att du har fött barn. Besvären slutar när man kommer i klimakteriet och slutar få mens.

Vad kan en göra åt det, och vilken hjälp att få?

– Det du kan göra själv är att hålla koll på menscykeln så du är förberedd på symtomen! Försök motionera och röra på dig, samt träna på avslappning som yoga eller mindfulness. Försök att sova tillräckligt, äta bra mat regelbundet och undvika stress.

– Kontakta en hälsocentral eller gynekolog om du upplever att din PMS eller PMDS påverkar din vardag och livskvalitet på ett negativt sätt.  Behandling inom sjukvården kan ges med antidepressiva tabletter av typen SSRI. Man startar behandlingen en till två veckor innan planerad mens och avslutar när blödningen startar. Den har visat sig ha god effekt och lite biverkningar. Kombinerade p-piller som stänger av ägglossningen kan också fungera bra. En annan sak som kan hjälpa är ett vätskedrivande läkemedel som delvis blockerar effekten av vissa hormoner.

Lär dig mer om PMS och PMDS på 1177.se

Tillbaka till nyhetslistan