NYHETER 2022-04-19

Uppskattad kurs i akutsjukvård i glesbygd

Akut omhändertagande vid hjärtstopp, handläggning och behandling av frakturer, gipsteknik och kunskap om köldskador. Det var några av punkterna som stod på schemat när vårens specialistkompetenskurs i akutsjukvård i glesbygd genomfördes i Hemavan.

– Den här kursen sticker ju ut dels med tanke på vart den går – uppe i fjällvärlden i norra Sverige – och sen att man får en akutsjukvårdsutbildning och får träna på simulatorer där det är riktat till allmänmedicin och glesbygd i första hand. Det finns inte så mycket sånt, säger Mattias Bäckström Tolke som var en av deltagarna.

”Akutsjukvård i glesbygd” är en bred, akut inriktad kurs för läkare som är i början av sin specialiseringstjänstgöring. Kursen arrangeras i Hemavan av Glesbygdsmedicinskt centrum och har stort fokus på glesbygd och hantering av akuta situationer, samt arbetsvillkor i glesbygden.

– Man blir en väldigt bred och duktig doktor av att jobba i glesbygd. Mer än nån annanstans tror jag. Inte bara att man får de akuta fallen som vi har gått igenom här, utan man får en stor bredd av geriatrik, palliativ sjukvård etcetera. Man kommer inte undan någonting egentligen, det kan ju bli förlossningar och grejer också, säger Mattias.

Mersmak på att arbeta i glesbygd

Genom bland annat föreläsningar och verklighetstrogna scenarioövningar med simulatordockor ska deltagarna få kunskap om samt lära sig att identifiera och behandla olika akuta tillstånd. Kursen genomförs två gånger per år och har genom åren bidragit till att deltagare fått mersmak på att arbeta i glesbygd.

– De allra flesta kommer nog ut och är frälsta på glesbygdsarbete. Vi har sett på våra närmsta enheter, i Storuman och Tärnaby, att vi nog har en till två deltagare varje år som hör av sig efteråt och vill komma och arbeta hos oss. Jag vet också att många av dom söker sig till andra delar av landet. Det är inte bara vi som får ringar på vattnet av den här kursen utan det sprider sig också till glesbygdsområden i andra delar av landet, säger Catharina Ingvarsson, distriktsläkare i Tärnaby och föreläsare på kursen.

– Jag hade hört väldigt gott om kursen. Det ligger såklart långt ifrån min vardag och jag ville lära mig mer om glesbygdsmedicin. Jag har redan börjat fundera på om jag kan komma hit och randa mig eller så, och sen ur ett längre perspektiv skulle jag absolut kunna tänka mig att arbeta i glesbygd, säger Kristina Dalin som idag jobbar på en vårdcentral i Stockholm.

Deltagare från hela Sverige

Under vårens kurs deltog läkare från såväl Västerbotten som Kiruna i norr och Ljungby i södra Sverige, och med olika erfarenhet av att arbeta i glesbygd.

– Min vårdcentral, Grycksbo vårdcentral i Falun, ligger en bit utanför stan. Det räknas nog inte riktigt som glesbygd men det är den typen av patienter där. Sen har jag jobbat i Funäsdalen och har tankar på att jobba ännu längre norrut, så det får vi se, säger Mattias.

Fakta: SK-kurser (specialistkompetenskurser) är statligt finansierade kurser avsedda för läkare som genomgår specialiseringstjänstgöring i Sverige. Socialstyrelsen ansvarar för antagningen och fördelningen av kursplatser.

Text och foto: Sofia Berggren

Tillbaka till nyhetslistan