NYHETER 2022-01-13

Västerbottningar kan få en påfyllnadsdos tidigare

Nu kan alla som är 18 år eller äldre få en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19 fem månader efter den andra dosen. Detta efter att Folkhälsomyndigheten beslutat om att korta tiden mellan doserna.

Syftet är att fler ska kunna vaccineras tidigare. Tidigare har bara personer som är 65 år eller äldre fått dosen efter fem månader. Yngre har fått vänta i sex månader.

Bland västerbottningar som är 18 år eller äldre är det omkring 110 000 personer som är vaccinerade, men som ännu inte hunnit få en påfyllnadsdos.

– Den topp som vi hade räknat med skulle komma i slutet av februari kommer nu bli aktuell redan i januari. Alla som vill få en påfyllnadsdos kommer att få den, men det kan hända att man får vänta lite innan man får en tid, säger Ronny Lestander, vaccinationssamordnare i Region Västerbotten.

Det är fortfarande viktigt att rätt tid har gått mellan doserna vid vaccinationstillfället.

– Även om väldigt många nu blir aktuella för påfyllnadsdosen är det fortfarande en del som behöver vänta. Var observant när du bokar tid så att det verkligen har gått minst fem månader sedan den andra dosen vid vaccinationstillfället, säger Ronny Lestander.

Exempelvis kan en person som fick sin andra dos den 20 augusti tidigast få en påfyllnadsdos den 20 januari.

Den som är osäker på när hen fick sin andra dos kan se det på sitt vaccinationskort eller i sitt covidbevis från E-hälsomyndigheten. Det går även att se genom att logga in i journalen på webbplatsen 1177.se.

Även de som har haft covid-19 rekommenderas alla doser vaccin mot covid-19. Det går bra att vaccineras när man varit symtomfri i två dagar.

Boka en tid

– Boka gärna tid på någon av de centrala vaccinationsmottagningarna om du bor i Skellefteå eller Umeå med omnejd. De har en hög kapacitet att vaccinera och bidrar till att minska trycket på hälsocentralerna, säger Ronny Lestander.

Alla som kan rekommenderas att boka tid genom att logga in på webbplatsen 1177.se. Den som inte har möjlighet att göra det kan ringa till en hälsocentral. De kan också boka tid hos de centrala vaccinationsmottagningarna.

Det går inte att ringa 1177 Vårdguiden på telefon för att boka eller avboka en tid för vaccination.

Viktigt vid vaccination

  • Ta med legitimation, vaccinationskort och en ifylld hälsodeklaration.
  • Kom inte till mottagningen med symtom på förkylning. Boka i stället om tiden.
  • Kom tidigast tio minuter före bokad tid för att undvika trängsel. Håll avstånd till andra som väntar.
  • Använd munskydd i samband med vaccinationen.
  • Ha gärna kortärmat eller kläder som är lätta att ta av för att enkelt få sprutan i överarmen.
Tillbaka till nyhetslistan