NYHETER 2023-05-23

Vinnaren utsedd i Tandhajpen 2023

Vad har tänderna för betydelse för hälsan? Det fick länets fjärdeklassare i uppgift att tolka i Folktandvårdens tävling Tandhajpen som arrangerades för andra året. Vinnare 2023 blev eleverna på Bodbysunds miljöskola. Grattis!

Folktandvården Västerbotten arbetar aktivt för att förbättra munhälsan hos barn och ungdomar och är angelägna om att utveckla nya arbetssätt i syfte att höja samhällets kunskap om tänders betydelse för god hälsa och psykiskt välbefinnande. Och tävlingen Tandhajpen är ett av många verktyg för att nå detta mål.

– Det känns jätteroligt att så många skolklasser nappade på idén. Jag vill rikta ett varmt tack till alla elever, mentorer och våra samarbetspartners Lycksele djurpark, Norrmejerier, Sunstar och Länstrafiken som gjorde det hela möjligt, säger Karin Sunnegårdh-Grönberg, som är tandvårdsstrateg i Region Västerbotten.

Tävlingsuppdraget

Att sköta om sina tänder är livsviktigt och tävlingsuppdraget i Tandhajpen gick ut på att beskriva varför tänderna har betydelse för hälsan, överlevnaden och välbefinnandet för en människa eller ett djur. Det kunde gestaltas på en mängd olika sätt och bedömdes utifrån dessa punkter:

  • Hur väl det framgick att tänder är nödvändiga för hälsa, överlevnad och välbefinnande.
  • Att kunskapen om tänder, deras utveckling och funktion hos människor och djur var informativ och korrekt.
  • Att bidraget inspirerade betraktaren till lärande och förståelse för hälsa hos människor och djur.
  • Att bidraget hade ett respektfullt förhållningssätt till människor och djur.

Uppgiften har tolkats genom en rad kreativa och blandade medium såsom teckning, skulptur, intervjuer och filmer. Nio klasser skickade in bidrag varav fyra har nominerades.

Och vinnaren är...

En jury bestående av Lennart Melin från Lycksele djurpark, Hanna Hardell från Norrmejerier, Nina Lindberg från Länstrafiken i Västerbotten, och Pernilla Book från Sunstar tillsammans med områdeschefen för Folktandvården Anna-Maria Stenlund-Berggren, var eniga:

1 pris, ett besök till Lycksele djurpark till klass 4 Bodbysunds Miljöskola som är ett besök till Lycksele djurpark.

2 pris, en gåva från Norrmejerier går till klass 4 Kågeskolan.

3 pris, tandvårdsprodukter till hela klassen kommer från Sunstar Gum och det blev klass 4 Vindelälvsskolan som fick det priset.

– Vi på Folktandvården, tillsammans med juryn, är djupt imponerade och berörda av elevernas engagemang, skaparglädje, delaktighet, gemenskap och inte minst innehållet i själva tävlingsbidragen berättar Karin Sunnegårdh-Grönberg.

Priser och utställning

Första priset i tävlingen är ett besök för hela klassen på Lycksele Djurpark efter sommarlovet, där Länstrafiken kan vara behjälplig med transport där det är möjligt. En gissning är att djurens tänder kommer att få lite mer fokus än vanligt under besöket...

Tillbaka till nyhetslistan