Nyheter

19 jul 2022

Munskydd vid patientnära arbete återinförs

Från och med onsdag den 20 juli återinför Region Västerbotten munskydd för vårdpersonal vid patientnära arbete. Bakgrunden är den ökade smittspridningen av covid-19. Rekommendationen gäller tills vidare.

19 jul 2022

HPV-analys av cellprov blir förstahandsmetod oavsett ålder

Nu kommer alla gynekologiska cellprover i Region Västerbotten att analyseras för HPV – oavsett ålder på den som lämnar cellprovet. Förändringen trädde i kraft den 1 juli i enlighet med Socialstyrelsens uppdaterade rekommendationer.

15 jul 2022

Regionturismchefen hoppfull inför sommaren

Hur mår egentligen turismen i länet? Vi tog ett snack med regionturismchefen Annika Sandström.

14 jul 2022

Goda resultat med off label-läkemedel mot MS

Patienter med multipel skleros (MS) som behandlades med läkemedlet rituximab hade betydligt lägre risk att drabbas av skov än MS-patienter som fick standardbehandling. Det visar en klinisk fas 3-studie som publicerats i The Lancet Neurology. Jonatan Salzer, överläkare och medicinsk chef på neurologiska kliniken, deltar tillsammans med kollegor på neuroimmunologiteamet som medprövare i studien.

12 jul 2022

Konsten ska stödja vården

Vad spelar konsten egentligen för roll på ett sjukhus? Kan den påverka tillfrisknandet? Och finns det något särskilt att ta hänsyn till när man placerar konst i ett hus där det bedrivs psykiatrisk vård? Hör konstkonsult Camilla Caster berätta om urvalsprocessen och konstens betydelse.

07 jul 2022

Dagens industri får utmärkelsen Almedalens bästa Stockholmsperspektiv 2022

Region Västerbotten utsåg under onsdagskvällen tidningen Dagens industri till vinnare av Almedalens bästa Stockholmsperspektiv 2022. Dagens industri tilldelas priset för sitt arbete med att öka kunskapen kring hur stad och land tillsammans driver regional och nationell utveckling framåt. Anna Ekelund, nyhetschef på Dagens industri mottog utmärkelsen på plats i Almedalen.

06 jul 2022

Tips för säkrare bad i sommar

Årets stora semesterperiod är här. Det innebär förhoppningsvis gott om varma och härliga dagar som gjorda för strandliv. Men det innebär i regel tyvärr också fler drunkningstillbud och länets ambulanspersonal uppmanar nu alla västerbottningar att vara uppmärksamma och ha respekt för vattnet.

06 jul 2022

Västerbotten i Almedalen, program 6 juli

Onsdag 6 juli bjuder Region Västerbotten in till seminariet ”Vad händer i norra Sverige?” där representanter från politiken, EU, näringslivet och Region Västerbotten medverkar. Det blir även seminarier om främjande av fysisk aktivitet och ett kvällsmingel där vinnaren av Almedalens bästa Stockholmsperspektiv 2022 tillkännages. Regionpodden livesänder: ”Hur kan vi ha så olika syn på skogen?”

05 jul 2022

Västerbotten i Almedalen program 5 juli

Tisdag 5 juli hos Västerbotten i Almedalen lyfter vi frågan om hållbar livsmedelsproduktion i norra Sverige. Regionpodden sänder live med rubriken ”Kommer maten att räcka?” I Region Västerbottens lokaler blir det även seminarier om kommunikationens roll i valrörelser och flyktingars situation i världen. På kvällen politisk allsång! Välkommen till Novgorodgränd 1.

04 jul 2022

Stabslägen avvecklas men fortsatt pressat i Västerbotten

Under måndagen beslutades att Skellefteå lasarett och Norrlands universitetssjukhus i Umeå lämnar de stabslägen som etablerades under föregående vecka och att verksamheten leds som vanligt i linjeorganisationen.

04 jul 2022

Nästkommande utlysning hos Region Västerbotten

I höst öppnar Region Västerbotten ytterligare en utlysning av projektmedel.

04 jul 2022

Västerbotten i Almedalen program 4 juli

Måndag 4 juli hos Västerbotten i Almedalen ägnas åt energifrågan. Hur ska vi klara behovet av fossilfri el och kommer utbyggnaden av elnätet att hänga med? 16:00-17:00 sänder Regionpodden live med rubriken ”Kommer elen att räcka?” Välkommen till Novgorodgränd 1 eller delta digitalt.

03 jul 2022

Regionpodden sänder live från Almedalen

Söndag 3 juli hos Västerbotten i Almedalen ägnas åt ämnet kompetensförsörjning. 16:00-17:00 sänder Regionpodden live med rubriken ”Hur får vi tag på rätt arbetskraft?” Välkommen till Novgorodgränd 1 eller delta digitalt.

01 jul 2022

Fortsatt stopp för planerade operationer

Det är fortsatt stopp för planerade operationer på Norrlands universitetssjukhus. Beslutet togs på fredagen utifrån att den ansträngda vårdplatssituationen inte förbättrats tillräckligt. På måndag ska situationen utvärderas igen.

01 jul 2022

”Kommunen har stängt” – en litterär promenad via app

Välkommen till en litterär promenad i Robertsfors som du upplever med din mobiltelefon. Sju lokala författare har placerat ut texter längs en promenad som startar och slutar vid kommunhuset. Flera av författarna har läst in sina texter och temat är ”Kommunen har stängt”.