Nyheter

29 sep 2022

Skellefteå kommuns bibliotek hbtq-diplomerade

På alla folkbibliotek, sjukhusbibliotek och flera skolbibliotek i Västerbotten utbildas bibliotekspersonalen i frågor som rör sexualitet och könsidentitet samt livsvillkor för hbtq-personer. Regionbibliotek Västerbotten och Folkhälsoenheten står bakom utbildningen som avslutas med en hbtq-diplomering.

29 sep 2022

Genomfartsförbud på Petrus Laestadius väg från 3 oktober

Från och med 3 oktober och ett år framåt införs ett genomfartsförbud för motortrafik på Petrus Laestadius väg. Förbudet gäller en begränsad sträcka och parkeringar kommer vara tillgängliga. Trafiksituationen för bilister och bussars är bland annat anledningen.

29 sep 2022

Räddar liv genom att utreda genetiska hjärtsjukdomar

Idag, den 29 september, är det den internationella hjärtdagen runt om i världen. En dag som uppmärksammar farliga hjärtsjukdomar och slaganfall. Kardiovaskulära sjukdomar är den ledande dödsorsaken idag och orsakar 17,3 miljoner dödsfall varje år, en siffra som stiger konstant, enligt FN:s regionala informationskontor.

27 sep 2022

Sammanfattning från regionstyrelsen den 27 september

Idag sammanträdde regionstyrelsen i Region Västerbotten. Läs en sammanfattning av styrelsens beslut.

27 sep 2022

Ny utmärkelse för digital utveckling i Västerbotten

Guldmolnet är en ny årlig utmärkelse till en verksamhet som utvecklar länet genom digitalisering. Det är instiftat av Strategirådet för digital utveckling och årets vinnare kommer att uppmärksammas under Mötesplats Digitala Västerbotten den 14-15 december. Nomineringen är öppen till den 31 oktober.

26 sep 2022

Med farmaceutiskt perspektiv

Kliniska apotekare identifierar, löser och förebygger läkemedelsrelaterade problem och hjälper vården att använda läkemedel på ett patientsäkert sätt. – Vi ser på patienternas läkemedelsbehandling ur ett farmaceutiskt perspektiv, säger Sara Norberg, klinisk apotekare vid Region Västerbotten.

23 sep 2022

Västerbottens kulturstipendiater 2022

Nu står det klart vilka som blir årets mottagare av Region Västerbottens kulturstipendier. Tre av länets aktiva konstnärer har valts ut inom kategorierna bildkonst, design och musik. Precis som tidigare år delas även ett hedersstipendium ut, den här gången till en av länets mest betydande konstnärinnor.

23 sep 2022

AT-läkare rekommenderar Skellefteå

Psykiatrin på Skellefteå lasarett erbjuder landets näst bästa AT-placering. Detta enligt en undersökning av SYLF, Sveriges yngre läkares förening, som offentliggjordes tidigare i september. – Jag trivs otroligt bra. Att göra sin AT på ett mellanstort sjukhus innebär mycket ansvar, tyngre case tidigare i karriären och det är ett fantastiskt stöd från kollegorna, säger AT-läkaren Erik Lundström.

22 sep 2022

Sammanfattning från hälso- och sjukvårdsnämnden den 22 september

Idag sammanträdde hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Västerbotten. Läs en sammanfattning av nämndens beslut.

22 sep 2022

Västerbottens hälsoundersökningar räddar liv

En stor nationell utvärdering av riktade hälsosamtal visar på stora hälsovinster. Den förtida dödligheten minskar och det gör även midjemått och blodtryck, kolesterolnivåer, fasteblodsocker och BMI. Rapporten visar också att matvanorna blir bättre.

21 sep 2022

Västerbottens kandidat till Stora turismpriset finns i Skellefteå

– The Wood Hotel i Sara kulturhus blir Västerbottens kandidat till Stora turismpriset 2022. Hotellet har med sitt nytänkande och hållbarhetsfokus fått stor uppmärksamhet både nationellt och internationellt trots att de bara varit i gång knappt ett år, säger Annika Sandström regionturismchef vid Region Västerbotten.

21 sep 2022

Fotokonst på Galleri Alva

Leena Jokelas utställning ”Jag hade en dröm” är ett fotografiskt projekt som gestaltar tanken på att man kan vilja, våga och genomföra saker man drömmer om. Vernissage hålls fredag den 23 september kl. 12:00. Utställningen pågår till och med den 18 oktober.

20 sep 2022

Designade ergonomisk styrhytt på lotsbåt

Arbets- och miljömedicin norr vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå har av Sjöfartsverket fått uppdraget att ergonomiskt designa styrhytten i nya lotsbåtar. En revolutionerande förarmiljö för båtmän, navigatörer och lotsar. – Det är viktigt att de på ett bra och säkert sätt kan lotsa fartyg från hela världen i Sveriges hamnar, säger Gunilla Dahlgren, belastningsergonom vid Arbets- och miljömedicin norr.

16 sep 2022

Ännu inget visselblåsarärende

Inget visselblåsarärende har rapporterats till den digitala tjänsten som startade i juni i år. De 13 ärenden som hittills kommit in har varit arbetsrelaterade problem från anonyma anmälare.

15 sep 2022

Nöjda vinnare i Folktandvårdens tävling Tandhajpen

Den 7 september steg ett gäng förväntansfulla elever i klass 4 på Lövångerskolan i Skellefteå kommun ombord på bussen mot Lycksele djurpark. Resan och inträdet till djurparken var första priset i Folktandvårdens tävling Tandhajpen som klassen överlägset tog hem i våras. Läs deras rapport från dagen, som en elev beskrev som ”den bästa dagen i mitt liv”.

15 sep 2022

Batteribranschens kompetensbehov har kartlagts – samprojekt mellan norra Sverige och Finland redovisar sina resultat

Den 22 september presenterar projektet Battery Region sina slutsatser kring behov och insatser för att möta kompetensbehovet inom batteribranschen i norra Sverige och norra Finland. Projektet bjuder in till en avslutande konferens i Skellefteå och digitalt.

14 sep 2022

Vägen till att hitta behandling mot sorkfeber

Sedan nästan 20 år tillbaka söker forskarna i Umeå svar på varför människor får sorkfeber, varför vissa blir svårare sjuka än andra och hur infektionen påverkar kroppens organ. – Vi vill hitta en effektiv behandling, det finns inte idag, säger Clas Ahlm, professor och överläkare på infektionskliniken vid Norrlands universitetssjukhus.

13 sep 2022

Skellefteå lasarett i topp för AT-läkare

Skellefteå lasarett placerar sig som landets sjätte bästa sjukhus för AT-läkare och på en första plats vad gäller medicin samt en andra plats i psykiatrikategorin. Detta enligt Sveriges yngre läkares förening, Sylf, som i 22 år rankat sjukhusen genom personliga enkäter.

12 sep 2022

Nu kan alla som är 18 år eller äldre boka tid för påfyllnadsdos

Från och med idag är det möjligt för alla som är 18 år eller äldre få en till påfyllnadsdos vaccin mot covid-19. Det ska ha gått minst fyra månader sedan den senaste dosen.

12 sep 2022

Tre snabba frågor till regionens nya smittskyddsläkare

Hej Maria Marklund! Du är Region Västerbottens nya smittskyddsläkare, här får du tre snabba frågor.

09 sep 2022

Våga fråga äldre om självmord

Lördag den 10 september är det den internationella suicidpreventiva dagen. Under hösten 2022 erbjuder Region Västerbotten ett antal platser på utbildningen ”Våga fråga äldre” för att sprida kunskap om psykisk ohälsa och självmord.

08 sep 2022

The New Normal - re-inventing regional development

The fourth in the series of Osiris webinars will be live streamed on the Osiris YouTube channel on September 9 at 10:00 CET.

06 sep 2022

Norrlands universitetssjukhus återgår till normalläge

Norrlands universitetssjukhus har gått ner från stabsläge då all ström är tillbaka efter elavbrottet. Alla verksamheter har återgått till de normala.

06 sep 2022

Norrlands universitetssjukhus går ner till stabsläge

Strömmen är tillbaka på större delar av Norrlandsuniversitets sjukhus och sjukhuset går ner från förstärkningsläge till stabsläge.

06 sep 2022

Norrlands universitetssjukhus i förstärkningsläge

På grund av ett elavbrott som påverkar hela Norrlands universitetssjukhus har sjukhuset gått upp i förstärkningsläge.

05 sep 2022

Ny smittskyddsläkare i Region Västerbotten

Idag den 5 september tillträder Maria Marklund som ny smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

01 sep 2022

Västerbotten tar nästa steg i omställningen av tunga fordon

Två tankstationer för förnybar vätgas planeras för Umeå och Storuman i anslutning till Europaväg 12. Tankstationerna beräknas finnas på plats under hösten 2023.

01 sep 2022

Alla som fyller 65 i år eller är äldre kan boka tid för en påfyllnadsdos

Nu kan alla som fyller 65 i år eller är äldre boka tid för ytterligare en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19. Höstens påfyllnadsdos är viktig för att behålla ett högt skydd mot allvarlig sjukdom och död i covid-19. Det ska ha gått minst fyra månader sedan den senaste dosen.

01 sep 2022

Hållbar och hälsofrämjande ledarskapsutbildning

– Forskning visar att chefer som tar sig tid för reflektion och verbalisering av egna känslor ökar förmågan att anpassa sig, klara av stress samt förbättrar beslutsförmågan och omdömet, berättar HR-konsult Magnus Lövgren. Därför anordnar regionen för tredje gången en ledarskapsutbildning med ledorden hållbart och hälsofrämjande.