29 nov 2024
Nya patientavgifter 2025
Regionfullmäktige har beslutat om 2025 års patientavgifter. Den 1 januari höjs avgiften för uteblivet eller sent avbokat vårdbesök. Maxkostnadstaket för slutenvården förändras och avgiften för brådskande receptförnyelse tas bort.
28 nov 2024
Fler behöver vaccinera sig mot covid-19 och influensa
I höst har färre av de som rekommenderats vaccin mot covid-19 och influensa tagit sin dos, jämfört med samma period förra året. Nu behöver fler vaccinera sig, för att minska risken för allvarlig sjukdom när smittspridningen kommer i gång.
28 nov 2024
Förlossningen i Lycksele stänger tillfälligt under två veckor
Förlossningsavdelningen vid Lycksele sjukhus kommer hålla stängt under cirka två veckor, från och med måndag den 23 december till tisdag den 7 januari. Berörda gravida hänvisas till Skellefteå och Umeå. Den tillfälliga stängningen gäller även BB-avdelningen samt akutgynekologin dygnet runt.
28 nov 2024
Egenprovtagning för prostatacancer ska öka testningen i norr
Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige och den vanligaste orsaken till att svenska män dör av cancer. Nu startar ett projekt för att på sikt erbjuda en jämlik och hållbar prostatacancertestning oberoende av vem man är och var man bor. Genom möjlighet till egenprovtagning av PSA i hemmet är målet att öka testningen för prostatacancer och därmed rädda liv.
27 nov 2024
Sammanfattning från regionfullmäktige den 26–27 november
Regionfullmäktige har sammanträtt i Umeå. Bland ärendena fanns bland annat Regionplan 2025 och en åtgärdsplan 2024–2027 med anledning av regionens negativa balanskravsresultat. Dessutom behandlade man fyra motioner samt patientavgifter 2025. Läs en sammanfattning av besluten.
26 nov 2024
Studieplatser ska erbjudas även då Medicinska biblioteket görs om
Medicinska biblioteket på Norrlands universitetssjukhus är organisatoriskt en avdelning inom Umeå Universitetsbibliotek och har funnit i nuvarande lokaler sedan 2002. Medicinska biblioteket och de studieplatser som finns i lokalerna är under utredning och nu börjar arbetet med att hitta nya studieplatser för framtiden inom Norrlands universitetssjukhus för alla studenter på sjukhuset.
25 nov 2024
Så fick psykiatrin med patienterna i vårdutvecklingen
På psykiatrin i Skellefteå har ett arbetssätt utvecklats så att patienterna är med och bidrar till hur verksamheten ska bedrivas.
– Jag tror att det kan stärka tilliten. Att vi vill höra deras åsikt och inte bara bestämmer saker, säger Ingrid Sundman som är överläkare på psykiatriska avdelningen i Skellefteå.
22 nov 2024
Bedragare som påstår att de ringer från vården
Polisen varnar för en ny våg av bedrägerier som riktar in sig på patienter inom sjukvården. Region Västerbotten har också uppmärksammats på bedragare som ringer till privatpersoner i länet. De efterfrågar signering med BankID för att bekräfta en tid eller verifiera en betalning kopplat till ett vårdbesök. Vi vill varna för detta och påminna om att Region Västerbotten aldrig ringer och begär signering med BankID. Uppge heller aldrig dina personuppgifter över telefon.
20 nov 2024
Barnrättsombud säkrar barnens rätt i vården
Region Västerbotten arbetar aktivt med att stärka barnens rättigheter inom hälso- och sjukvården, med barnets bästa i centrum. Genom beslutet att det ska finnas minst ett barnrättsombud inom varje verksamhet, sammanlagt cirka 200, har regionen gjort barnperspektivet till en viktig del av vårdarbetet. I dag, på Barnkonventionens dag, vill vi lyfta fram detta arbete som ett exempel på hur regionen arbetar med att implementera barnkonventionen i praktiken – och även berätta om vårt senaste initiativ.
18 nov 2024
Så ser antibiotikaförskrivningen ut i Västerbotten
Region Västerbotten är sedan flera år tillbaka bäst i Sverige på att skriva ut minst antibiotika i primärvården. De senaste åren har förskrivningen dock börjat öka. Det är viktigt att hela samhället hjälps åt för att motverka antibiotikaresistens.
15 nov 2024
Tillsammans mot våld i nära relationer
Våld i nära relationer är ett allvarligt samhällsproblem som kräver uppmärksamhet och samarbete. Under vecka 47 pågår kampanjen ”En vecka fri från våld” där Region Västerbotten, tillsammans med flera aktörer, lägger extra fokus på att belysa frågan.
12 nov 2024
Sammanfattning från regionstyrelsen den 12 november
Idag sammanträdde regionstyrelsen och behandlade bland annat regionplanen för 2025 samt en åtgärdsplan 2024–2027 för att hantera regionens negativa balanskravsresultat. Dessutom förslag till taxor och patientavgifter för 2025. Nu går dessa ärenden vidare till regionfullmäktige för slutligt beslut. Läs en sammanfattning av dessa och övriga ärenden.
08 nov 2024
Banar väg för ökad patientsäkerhet vid operationer
Efter många års kliniskt arbete var forskarutbildning ett naturligt sätt för Anette Nyberg att både fortsätta sin egen utveckling och bidra till utveckling av operationssjukvården. Hon regionens första specialistsjuksköterska i operationssjukvård som disputerat i omvårdnad och har undersökt hur omvårdnadspersonal ser på och arbetar med patientsäkerhet före, under och efter operationer.
– Jag hoppas att resultaten i min avhandling kan användas aktivt för att stärka säkerhetskulturen, säger Anette Nyberg.
07 nov 2024
Europa i min region
På onsdag den 13 november klockan 10:30-11:30 hålls ett digitalt informationsmöte om kampanjen "Europa i min region".
06 nov 2024
Nationellt uppdrag till GMC i Storuman
Glesbygdsmedicinskt centrum, GMC, blir nationellt kunskapscentrum för hälsa i glesbygd. Det meddelade sjukvårdsministern när hon besökte Storuman för slutkonferens i ett projekt med där digitala lösningar för integrerad vård och omsorg på distans utvecklats.
04 nov 2024
Nu kan fler vaccinera sig mot influensa
Från och med idag den 4 november kan alla som är 18 år eller äldre boka tid för att vaccinera sig mot influensa. De kan vaccinera sig från och med den 11 november.
01 nov 2024
Specialanpassade utbildningar stärker akutvården i glesbygd
I södra Lappland, där avstånden till närmsta läkare kan vara långa, har sjuksköterskor och deras kollegor fått specialanpassade utbildningar i akutsjukvård. Utbildningarna har ökat kompetensen och tryggheten hos vårdpersonalen, vilket leder till en tryggare vård för patienten.