Annan kirurgi vid TBP

Åtgärder efter en traumatisk plexusskada varierar mycket eftersom skadorna varierar i omfattning.

Skador som innebär att patienten inte får någon muskelfunktion i axelleden kan ibland vara lämpligast att åtgärda genom att steloperera axelleden. Det låter drastiskt men kan vara en bra lösning, genom att man skapar rörlighet och funktion som bygger på rörligheten i skulderbladet i stället för att ha en arm som hänger helt utan funktion.

När armbågsböjningen inte fungerar kan vi om det är gynnsamt flytta en muskel från benet till överarmen och använda nerver från bröstkorgen eller annan nerv för att styra funktionen. Efter en operation där man använt nerver får man räkna med att det tar ett år innan den flyttade muskeln får funktion. 

För att åstadkomma eller förbättra funktion i hand och fingrar kan man ändra läge på senor och muskler. Den muskel man flyttar för att skapa en ny funktion måste vara ganska stark eftersom man räknar med en försvagning av muskelstyrkan i det nya läget. Detta innebär att man ofta är begränsad i möjligheterna till åtgärd. 

Ett annat sätt att förbättra funktionen i hand och fingrar kan vara att steloperera leder eller att fästa fast senor i benet och på så sätt stabilisera en led. Man gör dessa operationer framförallt för att förstärka och förbättra fingerstyrka och rörlighet.

Rehabilitering vid TBP