NYHETER 2020-10-07

Design viktigt för Västerbotten, Region Västerbotten gratulerar Svensk Form, 175 år.

– Konsten, kulturen, formen och designen är otroligt viktig för Västerbottens utveckling, säger Nina Björby (S) ordförande i Kulturutskottet, Region Västerbotten. I vårt län finns ett stort engagemang som sträcker sig från barnens egna skapande till professionella kulturskapare, och från kultur- till näringslivspolitikens områden.

I anslutning till Svensk Forms 175 års firande uppmärksammar föreningen designområdet genom utmärkelsen Årets Formbärare 2020, inom varje region. I Västerbotten går titeln till Thomas Sandell, en av Sveriges mest framgångsrika arkitekter och designers, uppvuxen i Skellefteå.

Se filmen här när Nina Björby offentliggör årets Formbärare i Västerbotten 2020.

 

 
– Det finns en otrolig potential i Västerbotten. Thomas Sandell, uppvuxen i Skellefteå, med hela världen som sin arena, är en av många nationellt och internationellt uppmärksammade formgivare från vårt län, säger Nina Björby. Skellefteå och Umeå kommun har länge varit viktiga aktörer, senast den internationella konferensen Design by Umeå 2-3 september, men även exempelvis eXpression och Umeå Universitet/Bildmuseet.
 
Svensk Form fyller 175 år i år och är därmed världens äldsta designförening. Varje år i samband med födelsedagen den 6 oktober korar de Årets Formbärare. Titeln går till personer, organisationer eller företag som på olika sätt spelar en stor roll för utvecklingen av form- och designområdet i sin region. Svensk Form Västerbotten, en av 13 regionalföreningar, väljer nu att fira 175-årsjubileet med att utse Skellefteåsonen Thomas Sandell SIR/SAR* till Årets Formbärare 2020.

Läs motiveringen till Thomas Sandells utnämning här

* Svenska inredningsarkitekters riksförbund (SIR) Sveriges Arkitekter (SAR)

Tillbaka till nyhetslistan