NYHETER 2022-06-02

Fredrika skola uppmärksammas för arbete med läsning

Årets bokväckare 2022 tilldelas Fredrika skola: ”Som visat hur mycket en liten byskola med stort hjärta kan åstadkomma. Fredrika skola har gjort läsning till ett samtalsämne i bygden, och fått både förskolan, föräldrarna och resten av byn med på sitt glädjefyllda bokväckartåg.”

Elever på Fredrika skola är årets bokväckare.
Elever på Fredrika skola, som utnämnts till Årets bokväckare 2022 av Kulturrådet. Foto: Malin Grönborg

Så lyder motiveringen från juryn för Årets bokväckare. I juryn finns representanter från Kulturrådets enhet för litteratur och bibliotek samt från Kulturrådets kommunikationsenhet. Den som utses till Årets bokväckare har deltagit i Väck boken, Kulturrådets läsfrämjande utmaning för lärare, bibliotekarier, barn och ungdomar.

– Vi gick in i projektet med målsättningen att öka läslusten både hos våra elever samt hos alla andra människor runt om i bygden. Det sistnämnda för att vi vill förse våra elever med fler läsande förebilder, berättar Katarina Henriksson, lärare på Fredrika skola i Åsele kommun i Västerbotten.

Några exempel på aktiviteter i Fredrikas skolas Väck boken-projekt:

Ett konto skapades på Instagram (vackboken_Fredrika) där man dokumenterar allt man gör och som även fått följare utanför kommunen.

I den lokala lanthandeln, som även inrymmer en pizzeria, ställdes en hylla med böcker som kunderna fick läsa i medan de väntade på maten eller drack kaffe. För att få med byn på bokväckartågen gjordes affischer som sattes upp.

Eleverna (som är mellan 6 och 9 år gamla) har haft som läsutmaning att läsa alla svenskspråkiga barnböcker på deras läsnivå i Barn- och ungdomsbokskatalogen 21–22.

Under projektperioden har Fredrika skola provat bokgympa som morgongymnastik, men även utvecklat och utforskat sätt och metoder att väcka böcker.

Eleverna fick även låna hem böcker som de trodde att deras föräldrar skulle tycka om att läsa, för att uppmuntra vuxna att vara läsande förebilder.
Väck boken-satsningen presenterades för första gången i Barn- och ungdomsbokskatalogen 2018/20 med inspiration från tidigare läsambassadören Ann-Marie Körlings ord: ”En bok som ingen läser sover i sin ensamhet. I samma stund du öppnar boken är boken vaken och du som läser väcker innehållet till liv. Att läsa är en aktivitet."

Ett reportage om Fredrika skolas Väck boken-aktiviteter kommer att finnas i nästa utgåva av Barn- och ungdomsbokskatalogen som släpps i samband med läslovet vecka 44.

Årets bokväckare utses av Kulturrådet.

 

Kontakt

Jenny Lindmark Svedgård
Regionbibliotek Västerbotten

jenny.lindmark.svedgard@regionvasterbotten.se

 

Tillbaka till nyhetslistan