NYHETER 2021-04-25

Lika viktigt som att andas: Ett samtal om skapande mellan Eva-Stina Byggmästar och Juvvá Pittja

Två poeter och kulturella mångsysslare på var sin sida om Kvarken möts i ett samtal på Zoom. Arrangemanget är en del av den återkommande litteraturfestivalen LitteraTur och Retur.

Eva-Stina Byggmästar. Foto: Alexandra Harald

Eva-Stina Byggmästar, född 1967, är uppvuxen och bosatt i Finland och främst känd som poet. Sedan debuten har hon fått en mängd utmärkelser och priser för sin lyrik. 2020 utkom hon med Vox Amoris, som gestaltar en möjlig hemkomst genom jagets sökande efter livsutrymme på egna villkor. 

 Juvvá Pittja Fotograf Carl-Johan Utsi.

Umeåbaserade Juvvá Pittja debuterade 2018 med mångspråkiga diktboken Duođain in dieđe. Som poet växlar han mellan det skrivna ordet och den sceniska lyriken i form av poetry slam och spoken word.

Både Byggmästar och Pittja säger själva att de hör hemma i fler konstnärliga uttryck än litteraturen och poesin. Hör de två peoterna resonera kring skapandets villkor och nödvändighet, i ett samtal lett av Carl-Axel Gyllenram.

LitteraTur och Retur är ett litterärt utbyte mellan Västerbotten och Österbotten. Satsningen lever vidare i digital form i väntan på att vi åter kan resa och mötas, inom och mellan länder. Våren 2021 bjuder vi in till litterära samtal, som bildar upptakten till litteraturfestivalen vecka 44.

 

Samtalet spelas in och går att se från klockan 14.00 den 25 april och två veckor framåt. 

 

 

Samtalet är ett samarbete med Umeå stadsbibliotek och Studieförbundet Bilda.

Tillbaka till nyhetslistan