NYHETER 2022-04-01

Region Västerbotten stärker språkutvecklingen hos små barn – ger nyföddbok till 10 000 bebisar

Region Västerbotten presenterar nu länets nya nyföddbok ”Här är du”. Det är en bok som länets alla nyfödda får i gåva från sitt bibliotek eller sin barnhälsovård. Den kommer att delas ut under minst 3 år, till 10 000 bebisar i länets 15 kommuner.

”Här är du” är en textlös pekbok som tagits fram i samarbete mellan bibliotekarier, logopeder och en illustratör i syfte att stärka de små barnens språkutveckling.

Bilderna i boken visar miljöer och föremål från Västerbotten och varje bild lockar till samspel där läsarna kan ljuda, härma, prata och berätta tillsammans.

 Jenny Lindmark Svedgård, biblioteksutvecklare på Regionbibliotek Västerbotten, menar att alla i länet kommer att känna igen sig i illustrationerna.

– Vi tog avstamp i det lilla barnets Västerbotten. Vad är de med om, vad tittar de på? Vi har också stämt av med kommunerna om vilka bilder som passar just deras kommun, säger Jenny Lindmark Svedgård.

–Samarbetet mellan biblioteken och barnavårdscentralerna är centralt i utdelningen av nyföddboken, säger Annie Ahlinder, logoped på Kompetenscentrum för Mödra- och Barnhälsovård i Västerbotten.

 

Länk till boktrailer från Atrium förlag finns här

Besök småprat.se  för mer information om ”Här är du” samt filmer om att läsa med de minsta barnen.

 

Kontakt:

Jenny Lindmark Svedgård
Regionbibliotek Västerbotten, biblioteksutvecklare
070-3228677

Annie Ahlinde
Kompetenscentrum för Mödra- och Barnhälsovård i Västerbotten, logoped
073-0945860

Jenny Berggren
Illustratör
070-6060532

 

 

Tillbaka till nyhetslistan