NYHETER 2022-02-21

Storumans bibliotek först ut att hbtq-diplomera sig

På alla folkbibliotek, sjukhusbibliotek och flera skolbibliotek i Västerbotten utbildas bibliotekspersonalen i frågor som rör sexualitet och könsidentitet samt livsvillkor för hbtq-personer. Regionbibliotek Västerbotten och Folkhälsoenheten står bakom utbildningen som avslutas med en hbtq-diplomering. Först ut att fira sin diplomering är Storumans bibliotek och den 14 mars är det dags för biblioteket i Norsjö.

– Det är jätteroligt att biblioteken trots fördröjning på grund av pandemin, nu börjar slutföra sin utbildning och att vi kan dela ut diplom både till personal och verksamheter. Det blir ett startskott för ett omfattande förbättringsarbete på biblioteken, för att öka trygghet, medvetenhet och jämlikhet runt hbtq, säger en av arrangörerna Christer Edeholt, biblioteksutvecklare vid Regionbibliotek Västerbotten.

Utbildningen är en del av Västerbottens biblioteks inkluderingsarbete med hbtq i fokus. Den sammanfattas med ”Du har rätt att vara du” något som också står på tygkassar, pins och flaggor som tryckts upp och spridits på biblioteken.

– Biblioteket arbetar aktivt för att vara en inkluderande verksamhet för alla och har nolltolerans mot hat och förtryck, säger Marianne Lundqvist, bibliotekarie i Storuman.

 


För mer information
Christer Edeholt
Biblioteksutvecklare, Regionbibliotek, Region Västerbotten
070-357 57 09, christer.edeholt@regionvasterbotten.se

Tillbaka till nyhetslistan