NYHETER 2020-09-14

Västerbotten läser – lyfter två romaner av kvinnor i olika generationer

På lördag är det upptakt för Västerbotten läser, på Umedalens bibliotek. På programmet står en presentation av författaren Astrid Väring och hennes bok I som här inträden... som utspelar sig på Umedalens sjukhus. En litterär rundvandring på gamla sjukhusområdet erbjuds, samt fika och högläsning ur den aktuella romanen. Nästa tillfälle blir i Lycksele den 26/9 och då gästas träffen av debutförfattaren Maria Broberg som berättar om sin bok Bakvatten.

Filmer från 2020-09-12

 

 

 

– Dessa båda romaner ger rika möjligheter till samtal om litteratur och samhälle. Inte minst tar de upp viktiga frågor runt psykisk ohälsa, i dåtid och nutid, säger Carl Axel Gyllenram, Litteratur- och läsfrämjande konsulent på Regionbibliotek Västerbotten.

Västerbotten läser är ett regionalt läsfrämjande projekt där bokcirklar på biblioteken är en viktig del. Syftet är att öka läsintresset genom att lyfta fram böcker som tar upp spännande och relevanta ämnen, och att främja intresset för västerbottnisk litteratur och västerbottniska författare. Projektet handlar också om en författarturné till länets bibliotek med Maria Broberg, och föreläsningar om Astrid Väring.

– Astrid Väring var en av de första författare som beskrev Västerbotten skönlitterärt. Romanen I som här inträden... levandegör historien kring våra gamla mentalsjukhus, vars byggnader vi lever vidare med idag, och den levererar en samhällskritik som går att aktualisera, säger Jenny Berggren, Atrium.

Program lördag 12/9

Anmälan behövs!

13:00 Carl-Axel Gyllenram, Regionbibliotek Västerbotten, inleder och berättar om Västerbotten läser

13.10 Ola Nordebo, politisk chefredaktör VK, berättar om Astrid Väring och I som här inträden

ca 13.30 Litterär vandring med Jenny Berggren från Atrium förlag (20 pers.)

ca 14.30 Litterär vandring med Jenny Berggren från Atrium förlag (20 pers.)

 

– Västerbotten läser är en fantastisk möjlighet att få tips och utvecklas i sin läsning samtidigt som man samlas kring litteraturen. Hos oss är alla läsare välkomna och som läsfrämjande verksamhet är mötena med människorna och litteraturen ovärderlig. Att böckerna har lokal anknytning tycker jag också ger ett mervärde och öppnar dörrar för intressanta diskussioner, säger Tommy Bildström, bibliotekschef Nordmaling.

 

Anmälan till upptakt 12/9 sker via ABF Västerbotten:

https://www.abf.se/arrangemang/vasterbottens-lan/umea/litteratur-svenska-retorik/litterar-vandring-i-astrid-varings-spar/

 

Projektet är ett samarbete mellan Regionbibliotek Västerbotten, Kulturförvaltningen Umeå, Kulturföreningen Pilgatan, ABF och Västerbotten kommunbibliotek.

 

 

 

Tillbaka till nyhetslistan