NYHETER 2021-06-15

Västerbottens litteratur sätts på kartan med en app

​Inför sommaren släpper Regionbibliotek Västerbotten en ny version av sin app härlitt. Den som använder appen kan följa med på en rutt mellan olika platser som lokala författare har valt ut. En text öppnas på varje plats, som författaren har skrivit just där.

– Det är svårt att tänka sig ett bättre sätt för biblioteken att lyfta fram lokala författare än att genom härlitt ge dem möjlighet att lämna litterära spår på olika platser i länet. Samtidigt som författarna gör sig synliga kan de också ge prov på sin skrivkonst. Platsen blir besjälad med berättelser som berikar användaren, säger Carl Axel Gyllenram, läs- och litteraturfrämjande konsulent på Regionbibliotek Västerbotten

I dagsläget har appen 89 författare representerade på 169 olika platser runt om i länet. Tunga västerbottniska namn som Sara Lidman och Torgny Lindgren, blandas med nyare författare som till exempel Mikael Berglund och Julia Sandström. Författarna porträtteras av en rad skribenter som även de på olika sätt är knutna till länet, eller Sapmí som går över läns- och landsgränser.

En ny funktion för i år är möjligheten att välja en rutt som består av ett antal sammanlänkande platser. Rutter finns inlagda i Umeå och i Storuman men målsättningen är att alla kommuner i länet ska ha åtminstone en rutt.

– Vi tror verkligen att härlitt kan bidra till att lyfta ut det läsfrämjande uppdraget utanför bibliotekens väggar och därigenom nå fler läsare i och med det mobila formatet. Självklart ska vi samarbeta med biblioteken i den fortsatta utvecklingen av appen, säger Helena Björnwall Åström, chef för Regionbibliotek Västerbotten.

Stort intresse för appen

Appen har rönt stort intresse även utanför Västerbotten. Hela bibliotekssverige fick under den nationella bibliotekskonferensen Branschdagarna, möjlighet att se en filmtrailer som tagits fram inför nylanseringen av appen.

Länk till hemsidan (där filmen också finns): https://härlitt.se

Under sommaren/hösten 2021 utökas appen med texter från Augustprisvinnarna Elin Anna Labba och Linnéa Axelsson som porträtterar poeten Juvvá Pittja respektive sångerskan/poeten Sofia Jannok. Planer finns att lägga in rutter i Skellefteå i samband med invigningen av Sara kulturhus samt i Dorotea och Robertsfors.

härlitt är gratis och finns för Andriod och iOS där appar finns.

 

För mer information 

Helena Björnwall Åström 
Chef Regionbibliotek Västerbotten 
070-357 57 33, helena.bjornwall.astrom@regionvasterbotten.se 

Tillbaka till nyhetslistan