Biblioteksbussar i Norrbotten och Västerbotten

Nätverksträff i Älvsbyn 11-12 juni för personal på bok- och biblioteksbussar i Norrbotten och Västerbotten.

Program

ONSDAG 11/6

12.00 Lunch
 
13.00 Biblioteket i Älvsbyn hälsar välkommen
 
13.30 Nätverkande, erfarenhetsutbyte och presentationer
 
Varje kommun berättar mer om sin mobila biblioteksverksamhet. Om man vill visa en presentation funkar det också fint.
 
15.00 Fika och studiebesök i de bussar som är på plats
 
15.45 Digitaliseringens möjligheter och utmaningar i glesbygd – erfarenheter från DigiBy-projektet 
 
Vilka möjligheter och utmaningar finns för att stärka lokalsamhällen genom digitala lösningar? Denna föreläsning belyser resultaten från forskningsprojektet DigiBy, som utforskat hur digital transformation kan bidra till att minska servicegapet mellan tätorter och landsbygden.
 
Genom konkreta exempel från 15 byar och tre bokbussar i Norrbotten visar föreläsningen hur lågteknologiska digitala lösningar – såsom obemannade butiker, digitala paketboxar och digitalt stöd i bokbussar – har skapat nya möjligheter för invånare, företag och föreningar. Samtidigt diskuteras de utmaningar som uppstått, exempelvis digital kompetens, infrastruktur och anpassning av teknik efter landsbygdens specifika behov.
 
Med exempel från bokbussarna som digitala knutpunkter och en kritisk utgångspunkt i social accelerationsteori diskuteras hur olika aktörer kan arbeta för en mer jämlik digital utveckling i hela samhället.
 
Johanna Lindberg, LTU/SMALL
 
18.30 Middag, med tävling och fint pris till vinnaren!
 

TORSDAG 12/6

8.30 Demokratilådan
 
I en orolig omvärld som utmanar våra demokratiska värderingar är det än mer viktigt att vi reflekterar och samtalar kring dessa. Demokratilådan är framtagen av Svenska Lottakåren och innehåller ett antal olika stationer som på olika sätt ger deltagarna möjlighet att öka sin kunskap om våra fri- och rättigheter och förstå sin roll som försvarare av demokratin i vardag, kris och krig. Du får uppleva de olika stationerna som ingår i Demokratilådan och förslag på hur den kan användas som ett verktyg.

Maria Öst, kommunikatör och projektledare, Lottakåren
 
9.30 Fika
 
9.45 Kommunal krisberedskap - en crash course
 
En beredskapssamordnade från Umeå kommun reder ut hur den kommunala strukturen ser ut i händelse av kris eller krig. Beroende på hur biblioteket och dess enheter är tänkta att kunna användas i en kris så kan olika saker hända. Alla deltagare kan förslagsvis kika lite närmare på begreppen totalförsvarsplikt samt ansvarsprincipen innan föreläsningen.
 
10.15 När krisen kommer till biblioteken
 
När krisen kommer - vilken är bibliotekens roll då? Vilka jobbar, och varför gör de det - eller inte...? Och vad är det egentligen biblioteken ska göra? Vi tittar närmare på roller i de olika biblioteksnivåerna och gör ett försök att fånga upp frågor efter den förra programpunkten, men med ett tydligt biblioteksperspektiv. 
 
Jenny Lindmark Svedgård, Expertnätverket för bibliotekens roll i totalförsvaret, Svensk bibliotekförening
 
10.30 Grundläggande betaltjänster
 
Grundläggande betaltjänster handlar om möjligheten att ta ut kontanter, betala räkningar med kontanter över disk samt att företag och föreningar ska kunna banka dagskassan. Det finns stora utmaningar i norra Sverige, med långa avstånd och glesbefolkade områden, som bidrar till att tillgången på grundläggande betaltjänster är sämre i stora delar av regionen. Genom att fler får tillgång till digitala betallösningar minskas det digitala utanförskapet, och hur kan biblioteken vara plats för digital inkludering? Hur kan vi stärka robustheten i betalsystemet i norra Sverige?
 
Eric Lundvall, Landsbygdsenheten, Länsstyrelsen i Norrbotten
 
11.00 Barns rätt till information vid en samhällskris
 
Under fem träffar möttes deltagarna från folkbibliotek i Västerbotten i studiecirkeln Barns rätt till information vid en samhällskris. Till respektive träff hade alla deltagare sett en snutt ur konferensen Barns rätt till information vid en samhällskris som Länsstyrelserna och Barnombudsmannen arrangerade 2022. Under denna programpunkt får du höra om diskussionerna och samtalen vi hade och om hur vi tar lärdomarna vidare i det fortsatta arbetet.
 
Johan Sundlöf, Biblioteksutveckling Västerbotten
 
11.45 Avrundning, utvärdering och när ses vi igen?
 
12.00 Lunch, därefter hemresa
 

Allmän information

Datum och tid: Onsdag den 11/6 till torsdag den 12/6 2025, lunch till lunch.
Plats: Villa Sparta, Älvsbyn
Kostnad och anmälan: Deltagande sker utan kostnad, men varje deltagare betalar själv sin resa tur och retur till Älvsbyn, samt lunch och middag. Anmäl dig senast den 23/5.
 

Frågor?

Kontakta Marina Eklund på Regionbibliotek Norrbotten, eller Jenny Lindmark Svedgård på Biblioteksutveckling Västerbotten.
 

Praktisk info

För er som tar era bussar med er, finns möjlighet att parkera utanför Sparta. För er som kommer med tåg ligger Villa Sparta en kort promenad från stationen (600 meter).