Anestesisjuksköterska

Jörgen jobbar som anestesisjuksköterska i Umeå. Foto: Klas Sjöberg.

 

Jag har alltid haft ett stort intresse för akutsjukvård och att läsa vidare till anestesisjuksköterska innebar en spännande, nischad kompetens inom luftväg, blödning och läkemedel.

Att jobba som anestesisjuksköterska på operation är att jobba i ett nära sammansvetsat team. Inne på sal är vi alla helt beroende av varandras olika yrkeskompetenser. Anestesisjuksköterskan, undersköterskan och anestesiologen är som ett litet team i teamet som ansvarar för att patienten sövs, hålls sövd och väcks. Det är ett minst sagt stort ansvar.

Som anestesisjuksköterska har du en stark förankring i omvårdnad och din empatiska förmåga är central. Innan patienten sövs har du några få minuter på dig att skapa kontakt och förtroende hos patienten. Hur väl du lyckas med det påverkar resten av operationen.

Utvecklingsmöjligheterna är också en viktig faktor som gör att jag trivs på jobbet. Nya idéer är alltid välkomna och det gör att du kan vara med och forma din arbetsplats. Det finns också flera sätt att specialisera sig inom yrket och själv har jag valt att nischa mig mot robotkirurgi. Det här det bästa jobbet inom hela sjukvården!