Biomedicinsk analytiker

Man i vårdkläder sitter ner i ett labb och tittar in i kameran.
Simon jobbar som biomedicinsk analytiker i Umeå. Foto: Klas Sjöberg.

Jobbet som biomedicinsk analytiker är ett praktiskt jobb i bemärkelsen att du använder händerna och samtidigt har du en bred vetenskaplig grund att stå på. Det var just den här kombinationen mellan praktik och teori som fick mig intresserad av jobbet. Dessutom är det spännande att få jobba på ett laboratorium med fokus på medicin.

Som biomedicinsk analytiker finns det en mängd olika arbetsplatser du kan jobba på, både här på sjukhuset och inom andra organisationer. Själv jobbar jag på klinisk kemi. Klinisk kemi är ett stort laboratorium och vi kan utföra runt 250 olika analyser. En viktig uppgift som vi har är att utföra akuta analyser och ge svar snabbt till läkare som ska ge behandling eller ställa diagnos. Det kan handla om exempelvis analyser inför akuta operationer, hjärtmarkörer, blodcancersjukdomar eller koagulationsutredningar. Vården skulle inte fungera utan oss. 

Om du funderar på om biomedicinsk analytiker är rätt yrke för dig så är vi öppna för studiebesök. Vi tar också alltid emot praktikanter från utbildningen. Det är bra att själv se vad jobbet handlar om på våra olika avdelningar. På så sätt får du en god uppfattning om vad du själv tycker är roligast. Utbildar du dig till biomedicinsk analytiker får du en bred vetenskaplig grund och ett varierat arbetsliv att se fram emot.