Tandläkare

Svea jobbar som tandläkare i Umeå. Foto: Klas Sjöberg.

 

Tandläkaryrket är mycket bredare än vad många tror. De flesta tänker på vård av tänder när de tänker på tandläkare, men det består av så mycket mer!

Du träffar både barn och gamla och följer patienterna genom hela livet.

Munhälsan har stor påverkan på vår hälsa över lag. Tänder har ofta stor påverkan på vår självkänsla. Mitt jobb kan i vissa fall handla om att hjälpa patienter att våga le eller kunna tugga igen. Det är en rådgivande roll och ibland behöver jag nästan agera psykolog. Du behöver kunna läsa av och möta varje patient på rätt nivå.

På folktandvården möter vi olika människor med olika behov. Vi jobbar i team där olika yrken bidrar med sin unika kompetens. Det blir lite som ett detektivarbete när en patient kommer in. Vi ska undersöka och bedöma för att kunna sätta diagnos och ge bästa möjliga hjälp till varje patient.

En allmäntandläkare behöver vara lite som en allkonstnär men som tandläkare kan du även specialisera dig eller forska. Jag tycker att den som funderar på att utbilda sig till tandläkare ska våga ge det en chans. Det är otroligt mycket bredare än vad man tror. Det handlar inte bara om tänder utan du får verkligen hjälpa människor att må bättre. Det är en viktig roll för folkhälsan i hela landet. Ett plus är dessutom arbetstiderna som nästan uteslutande är dagtid på vardagar.