Magtarminfektioner

Magtarminfektion med symtom som kräkning och/eller diarré går oftast över inom ett par dagar. För de allra flesta räcker det med att vila och att dricka mycket för att ersätta kroppens vätskeförluster.

Magsjuka - diarré och kräkningar på 1177.se

Stanna hemma från arbete, förskola eller skola om du har diarré och/eller kräkning för att förhindra smittspridning. Har du symtom på magtarminfektion är det mycket viktigt att tvätta händerna efter toalettbesök, använda egen handduk alternativt engångshandduk och att undvika att hantera livsmedel som andra ska äta. Vi rekommenderar att du som vuxen är hemma minst ett dygn som symtomfri. Medan förskolebarn kan återgå till barnsomsorgen när det kan äta normalt och inte kräkts eller haft vattentunn diarré på 48 timmar. Tänk på att dricka ordentligt, gärna i små klunkar. Ring gärna 1177 för sjukvårdsrådgivning.

Vid vinterkräksjuka, som är mycket smittsamt, är det viktigt att försöka minska risken för smittspridning till den närmaste omgivningen. Förutom att stanna hemma och god ha handhygien är det viktigt att toaletten rengörs efter att magsjuk person har använt den. Rengör toalett och andra ställen som kan ha förorenats t ex dörrhandtag, vattenkran och strömbrytare med vanligt rengöringsmedel.

Läs mer om vinterkräksjuka på 1177.se