Infektioner

Riktlinjer i app

För behandling av vanliga infektioner i primärvården se appen Strama Nationell. Innehållet är väl förenligt med det som står i Behandlingsrekommendationer för vanliga infektioner i öppenvård, det så kallade ”Regnbågshäftet” (se folkhälsomyndigheten.se). Se också https://www.nationelltkli nisktkunskapsstod.se/Vasterbotten/kunskapsstod/infektion-och-smittskydd/.

Nationellt mål är att antibiotikaförskrivningen i Sverige ska ner under 250 recept/1000 invånare och år

Västerbottens primärvård har lägst förskrivning i landet. Förra året förskrevs 233 recept/1000 invånare och år (augusti 2023-juli 2024) vilket är en ökning i antibiotikaförbrukning, vilket ses i de allra flesta regioner. Vi behöver därför fortsätta att jobba aktivt med att följa terapirekommendationer. Förskrivningen på våra hälsocentraler registreras med hjälp av Medrave/Primvärvårdskvalitet, ett kvalitetsregister som diagnoskopplar antibiotikarecept till vanliga infektionssjukdomar. Som del i kvalitetsarbetet uppmanar Strama varje hälsocentral att följa och återkoppla verksamhetens förskrivningsdata regelbundet. Stramas övergripande mål för primärvården är att:
- 80 % av antibiotika mot luftvägsinfektioner till barn 0 till 6 år bör vara fenoximetylpenicillin (penicillin V).
- andelen kinolonrecept bör utgöra högst 10 % av förskrivna antibiotika i länet mot urinvägsinfektion till kvinnor 18–79 år.

 

Expertgrupp Infektioner

Therese Thunberg, Infektionskliniken NUS
Elina Bäcklund, Läkemedelscentrum, NUS
Maria Björmsjö, Barn och ungdoms Centrum
Martin Angelin, Infektionsklinken NUS
Nino Bracin, Mariehems HC