Fasta kontakter, samordning och samordnad individuell plan

Personcentrerad vård fokuserar på patientens individuella behov och ger dem möjligheten att påverka sin egen vård. Syftet med Patientlagen är att stärka patientens ställning, främja integritet, självbestämmande och delaktighet i vården. Lagen innehåller regler för patientens inflytande i hälso- och sjukvården som påverkar vårdens utformning, läs mer via länk under Referenser.

Fasta kontakter i vården och individuell plan

Enligt hälso- och sjukvårdslagen har patienter rätt till fasta vårdkontakter och en individuell plan. Patientens behov av trygghet, kontinuitet och säkerhet prioriteras. En fast vårdkontakt ska utses på begäran eller vid behov. Patienten kan välja en fast läkarkontakt inom primärvården. Särskild hänsyn tas till patienter med komplexa behov, som multisjuka äldre eller personer med kroniska sjukdomar. En individuell plan ska upprättas för dem som behöver både hälso- och sjukvård samt insatser från socialtjänsten, om patienten samtycker och det bedöms nödvändigt.

Fast vårdkontakt

En fast vårdkontakt kan utses inom all hälso- och sjukvård: regional, kommunal och specialiserad. Det kan vara vårdpersonal som läkare, sjuksköterska, fysioterapeut, kurator, psykolog, undersköterska eller mentalskötare, eller någon som administrerar patientens vård. Den fasta kontakten i primärvården har ett samordningsansvar mellan vårdinstanser och socialtjänst. Om den fasta kontakten inte är medicinskt ansvarig, är det viktigt att klargöra vem som har det medicinska ansvaret.

Inspireras av Hörnefors hälsocentral - film

Samordning mellan vård och omsorg

Syftet med samordningsmöten är att uppnå en sammanhållen vård och omsorg och ett personcentrat arbetssätt kring gemensamma brukare/patienter. Fokus ligger på att samordna och anpassa insatser från socialtjänst och hälso- och sjukvård och erbjuda den enskilde fasta läkar-, vård- och omsorgskontakter samt om behov finns en samordnad individuell planering (SIP). Målet är att den enskilda upplever kontinuitet, delaktighet och trygghet i sin vård och omsorg.

Läs mer om samordningsmöten, checklistor, manual och verktyg för uppföljning här:

Inspireras av Jörn:

 

Samordnad individuell plan (SIP)

En Samordnad Individuell Plan (SIP) görs när en person behöver insatser från både socialtjänsten och hälso- och sjukvården, oavsett om personen är vuxen eller barn, inlagd på sjukhus eller hemma.

Läs mer om SIP hos SKR: 

Referenser

Patientlagen

Länk till SIP länsrutin i ledningssystemet

Manual för genomförande av SIP (utskriftsversion)

Manual för genomförande av SIP (webbversion)

 

Dagmar Schröder FoU Socialtjänst
E-post
dagmar.schroder@regionvasterbotten.se
Ewa Hemmingsson Verksamhetsutvecklare
E-post
ewa.hemmingsson@regionvasterbotten.se