Omhändertagande av svår luftväg

Välkommen till en multidisciplinär utbildning för omhändertagande av svår luftväg hos barn och vuxna. Kursen riktar sig till luftvägsintresserade primär- och bakjourer inom Anestesi/IVA och ÖNH.


Utbildningen genomförs i form av simulation/workshop, där erfarna bakjourer möter yngre kollegor i primärjoursposition. Under kursen arbetar vi multidisciplinärt – precis som i verkligheten! Förutom praktiska workshops (1-6), vänder sig kursen till dig som är intresserad av hur stress påverkar vår förmåga att agera i olika yrkesrelaterade sammanhang.

I workshop 1-6 kommer vi att öva på/reflektera över olika tekniker för luftvägshantering hos barn och vuxna, enligt följande rubriker 1-2; Icke kirurgisk luftväg 3; Stopp i trakealkanyl-trakealbuffé 4; Kirurgisk luftväg 5; Främmande kropp i luftväg.

I workshop nr 6 reflekterar vi över situationsberoendestress, där arbete ska utföras under kort tid med höga krav på kvalitet inom en arbetsorganisations ramar.

Vi hälsar dig välkommen att ta del av det material vi lagt ut på hemsidan under respektive workshop för ett maximalt utbyte av din utbildningstid. Vi kommer att ha diskussioner kring olika patientfall samt inbjudna föreläsningar. Industrin medverkar och visar upp sin utrustning.

Schema

Anmälan och kostnad

Sista dag för anmälan var 31/3. Om du har frågor om utbildningen kan du kontakta anders.erlandsson@regionvasterbotten.se.

Kostnad för utbildningen är ca 8 000 kr. I priset ingår mat och gemensamt boende på internat i vackra Skeppsvik.

skeppsvik.se

Förberedelser

Inför utbildningen ska du läsa det förberedda kunskapunderlaget. Du hittar det under fliken "Dokument och filmer" längre upp på den här sidan.

ST-mål som omfattas av kursen

2015
Anestesi: a1, a3, b3, c1, c2, c3, c4, c5, c6 c9, c10
ÖNH: a1, b3, c1, c2, c4, c5, c6, c8, c11 

2008
Anestesi: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 9, 10, 13, 14, 15
ÖNH: 1, 2, 4, 5, 6, 8, 11

Kursarrangörerna

 

Från vänster till höger: Filip Löfgren, Ellen Ernhill, Anders Erlandsson, Chris Cressy, Magnus Söderlind, Stefan Isberg, Katarina Olofsson. Icke närvarande: Andreas Arvidsson, Mohammad Saadat och Mats Adolfsson.

 

 

Att läsa inför utbildningen

Här finner du kunskapsunderlag som kommer att berika diskussionerna under kursen om du har läst igenom dem innan du kommer till Skeppsvik.

Workshop 1 och 2 - Icke kirurgisk luftväg (Söderlind/Isberg/Löfgren)

Workshop 3 - Stopp i trakealkanylen och trakealbuffé (Arvidsson/Erlandsson) 

Workshop 4 - Kirurgisk luftväg (Saddat/Adolfsson)

Material kommer inom kort.

Workshop 5 - Främmande kropp i Luftväg (Cressy/Olofsson)

Workshop 6 - Kommunikation under stress (Frida Norrman)

Syfte med workshopen är att öka medvetenhet, förståelse och kunskap om hur stressfyllda arbetsmoment och situationer i arbetet (omhändertagande av svår luftväg hos barn och vuxna) påverkar samspel, kommunikation och prestation. Målet med workshopen är att genom kortare föreläsning som intro arbeta med reflektion kopplat till erfarenheter från vår egen arbetsverklighet.

Under workshopen kommer vi tillsammans i mindre grupper identifiera och belysa centrala faktorer för gynnsamt samspel, kommunikation och prestation utifrån ett individ, grupp - och organisationsperspektiv. Fokus kommer vara ett framåtblickande lärande som syftar till att skapa ökad medvetenhet om viktiga förutsättningar och beteenden som kan vara hjälpsamma för dessa arbetsmoment och situationer. Som förberedelse för workshopen ber vi dig ta med dig kortfattad reflektion utifrån egen erfarenhet av stressfylld arbetssituation där du upplevt samspel, kommunikation och lagprestation fungerat bra. Vad bidrog? Samt reflektion på samma tema där du upplevt det funkade mindre bra och där det finns utrymme för förbättring och lärande.

Föreläsningar

Praktisk information