Utbildad utomlands

Vi söker kompetenser både inom vård och andra områden. Här finns information för dig med en utländsk utbildning. Välkommen med din ansökan!

I Region Västerbotten söker vi bland annat sjuksköterskor, undersköterskor, tandläkare, läkare och personer med IT-kompetens. Beroende på din utbildning och dina kunskaper i svenska språket kan vägen till jobbet se lite olika ut.

Här hittar du alla våra lediga tjänster.

Sök jobb

Hälso- och sjukvårdsyrken som kräver legitimation

Inom hälso- och sjukvården finns 21 yrken som kräver legitimation. För att kunna arbeta inom ett sådant yrke behöver du ha en svensk legitimation. Det är Socialstyrelsen som kan ge dig behörighet att arbeta i ett legitimerat yrke i vården. De bedömer om din utbildning är jämförbar med svenska krav och om du behöver komplettera utbildningen. Du ska kunna intyga att du har goda kunskaper i svenska språket. På Socialstyrelsen webbplats kan du läsa mer om vilka yrken som kräver legitimation och hur du ansöker.

Socialstyrelsen

Hälso- och sjukvårdsyrken som inte kräver legitimation

För yrken som inte kräver legitimation, till exempel undersköterska, tandsköterska och medicinsk sekreterare, rekommenderar vi att du tar kontakt med Universitets- och Högskolerådet. De gör en bedömning av din utländska utbildning.

Universitets- och högskolerådet

Sjukvårdsutbildad utanför EU/EES

Här finns information för dig som med en utbildning om hälso- och sjukvård utanför EU/EES.

Arbetstillstånd

För att arbeta i Sverige behöver du ett arbetstillstånd. Du kan läsa mer om att söka arbetstillstånd på Migrationsverkets webbplats.

Migrationsverket

Svensk legitimation

Om du har ett legitimationsyrke så kan vägen till svensk legitimation se lite olika ut beroende på vilket yrke du har. Sveriges regioner och kommuner har tagit fram information för dig med en sjukvårdsutbildning från ett land utanför EU och EES.

Läs mer på webbplatsen Vägen till jobben

Introduktionskurs

Karolinska institutet har tagit fram utbildningar som för att underlätta för personer med utbildning från länder utanför EU/EES i processen mot svensk legitimation.

Den webbaserade introduktionskursen ger en grundläggande orientering till svensk hälso- och sjukvård.

Introduktion till svensk hälso- och sjukvård för personal med utländsk utbildning

Utbildad inom andra yrkesområden förutom hälso- och sjukvård

I Region Västerbotten finns många olika yrken. Kraven på utbildning, språkkunskaper och andra kompetenser kan se olika ut beroende på arbetsuppgifter. På vår webbplats finns information om våra verksamheter och våra olika uppdrag.