NYHETER 2020-09-27

Ny upptakt för Västerbotten läser

På lördag är det upptakt för höstens andra bok i bokcirkeln Västerbotten läser. Den utvalda boken är Bakvatten av Maria Broberg, Sorsele. Lycksele bibliotek håller i arrangemanget som består av ett samtal mellan Carl Axel Gyllenram, Litteratur- och läsfrämjandekonsulent på Region Västerbotten och författaren Maria Broberg. Hela samtalet livesänds på regionvasterbotten.se/play

Maria Broberg, författare till boken Bakvatten. Foto: Norstedts

 

– Jag är väldigt glad att Bakvatten har valts till Västerbotten läser, säger författaren Maria Broberg. Jag har min viktigaste läsarskara i länet, i synnerhet i sådana områden och bland sådana människor som Bakvatten utspelar sig – det var för dem jag skrev boken.

 Berith Enkvist, Biblioteks- och kulturansvarig, Norsjö bibliotek, berättar att det finns ett stort intresse på biblioteket för böcker med Norrlandsperspektiv.
– Att känna igen sig i miljöer, bakgrund och kunna identifiera sig med en del av bokens karaktärer väcker intresse hos många, säger Berith Enkvist.
 
Arrangemanget startar kl. 13:00 den 26/9 och hålls i Medborgarhusets biosalong som ligger vägg i vägg med Lycksele biblioteket. Anmälan behövs! Publikantalet är begränsat till 50 personer. Kontakta: ABF 0950-380 80 eller Lycksele bibliotek 0950-168 25.

– Det är inte lika enkelt eller självklart med författarbesök nu i corona-tider som det brukar vara, framför allt krävs det lite mer framförhållning och planering. Samtidigt är det extra roligt när vi nu kan erbjuda ett evenemang av den här typen, säger Iréne Norberg, Lycksele bibliotek.

Flera bibliotek, bland andra Storumans bibliotek, kommer att visa livesändningen.
Sändningen går också att se i efterhand.
Se den på: regionvasterbotten.se/play

– Västerbotten är präglat av en stolthet över och en medvetenhet om den starka och betydelsefulla litteratur som skapats i länet, säger Carl Axel Gyllenram. En debutroman som Maria Brobergs Bakvatten (Norstedts) visar och bekräftar att nya författare skapar ny litteratur på hög nivå. Vår litterära tradition i länet kan både vara inspirerande, och absolut något för författare att fritt förhålla sig till.
 
Projektet Västerbotten läser är ett samarbete mellan Regionbibliotek Västerbotten, Kulturförvaltningen Umeå, Kulturföreningen Pilgatan, ABF och Västerbotten kommunbibliotek.

Tillbaka till nyhetslistan