Operationssjuksköterska

Eva jobbar som operationssjuksköterska i Umeå. Foto: Klas Sjöberg.

 

Jag har ett jätteroligt jobb, jag hade valt samma igen!

Jag har jobbat som operationssjuksköterska sedan 1985. Först visste jag inte alls vad yrket innebar men på ett studiebesök när jag läste till undersköterska fick jag upp ögonen för yrket tack vare Grethel som var en väldigt entusiasmerande operationssjuksköterska på Gällivare sjukhus.

Det som lockade med yrket var att få ha full koll. Det är operationssjuksköterskan som leder arbetet inne på operationssalen, det är den som har koll på allt som sker och alltid är steget före. Det är inte något man kan från dag ett utan det är något man lär sig allt eftersom.

Det är min uppgift att se till att rätt material finns på salen och att det som ska vara sterilt är det. Det krävs en god kännedom om patienten, så jag läser på innan operationen för att veta hur operationen ska läggas upp och vilka saker som ska finnas på plats. Sedan ser jag till att patienten är förberedd.

Under operationen har operationssjuksköterskan hand om alla instrument och bistår kirurgen. Efteråt läggs patienten om och vi kontrollerar så att patienten inte har fått några tryckskador efter att ha legat still länge i samma position.

Det är team-känslan inne på sal som är wow-faktorn! Varje dag utför vi mirakel. Vi stannar och startar hjärtan.